Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

László Márta, a Kisfaludy Mihály Általános Iskola néptánc-pedagógusa több mint két évtizede teremtette meg a Zala megyei Garaboncról származó kotyolás hagyományát Környén, így december 13-án, hétfőn hat táncos diákja ismét szerencsekívánó, termésvarázsló útra kelt.

Szabad-e a kendtek tisztességes, becsületes házánál lucázni? Szabad-e kotyolni? – toppantak be a “gazdákhoz”, s természetesen mindenhol bebocsáttatást nyertek.

A fiúk a hagyományokhoz híven fehér ruhában, arcukat eltakarva lucáztak az iskolában, a polgármesteri hivatalban, a takarékszövetkezetben, a Vackor Óvodában, s szerencse szalmájukból még a tatabányai Élménygazdag Óvoda apróságainak is jutott.

Merthogy a hiedelem szerint a szerencsekívánó strófák közben elszórt szalma szerencsét hoz, de csak akkor, ha az utolsó szemig felszedik a földről. Így, míg a kotyolás után a fiúk a kosárban gyűjtött ajándékaikat szemrevételezték, addig a vendéglátók azon igyekeztek, hogy ne vesszen el a szerencséjük, s mindenkinek jusson legalább egy szalmaszál.

Megosztás