Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Helyenként félszáz milliméternyi csapadék zúdult Környére május 22-én. A szokatlanul intenzív esőzés következtében az északi és nyugati övárok feletti mezőgazdasági területről leömlő sár és iszap öt utcát érintett kritikusan, több mint 50 ingatlan károsodott. A rendkívüli helyzetben magánszemélyek, intézmények, gazdasági társaságok nyújtottak önzetlenül segítséget, a történtek utáni egyeztetések során pedig a földhasználó jelezte: a jövőben kalászos gabonanövényeket termeszt a területen.

A Patak, a Bem, a Rózsa, a Beloiannisz és a Hunyadi utcában található, több mint félszáz ingatlan szenvedte el a legnagyobb károkat Környén a május 22-ei heves esőzés alkalmával az északi és nyugati övárok feletti mezőgazdasági területről lezúduló sár és iszap miatt. A kárenyhítés már aznap megkezdődött, az érintett ingatlanoknál, utakon mégis majdnem két hétig dolgoztak a munkagépek, s az önkormányzat munkatársai mellett a számos önkéntes segítő, akik szinte hívó szó nélkül érkeztek.

Már a 2010. májusi áradáskor megtapasztaltam, hogy milyen mérhetetlen erejű összefogásra, segítségnyújtásra készteti az embereket, ha baj történik. Nem véletlenül tartja a mondás, hogy „bajban ismerszik meg a barát”, bár ezúttal nem csak barátoktól, olykor számunkra ismeretlen emberektől is érkezett a segítő kéz – fogalmazott kedden Beke László polgármester, miután az eltelt napokban úgy tapasztalta, hogy az ingatlanok, kertek, utak többségénél sikerrel zárult a kármentesítés, mindamellett, hogy az érintett családok minden bizonnyal még hosszú ideig nem fogják elfelejteni a történteket.

Mint ismert, az okozta a rendkívüli helyzetet, hogy a falu Kecskéd felőli vége fölött elhelyezkedő területen jelenleg kukoricát termesztenek, amely köztudottan nem köti meg a talajt, s a heves esőzéskor a vízzel együtt zúdult le a föld, a sár, a hordalék a dombról.

Az önkormányzat emiatt egyeztetést kezdeményezett a szakhatóságokkal, s a földhasználóval, aki vállalta, hogy a vízgyűjtő terület meredek oldalait felparcellázza, s azon a jövőben kalászos gabonaféléket termeszt – tájékoztatott a polgármester. Beke László azt is hozzátette: a talajvédelmi törvényben foglaltak szerint, ha a parcellázás, és a nem kapásnövények telepítése sem akadályozza meg a talaj lemosódását, akkor a földhasználó a művelési ág megváltoztatására, például gyep-, illetve erdősáv telepítésére is kötelezhető.

 KÖSZÖNET!

A környei önkormányzat és a károsultak köszönetüket fejezik ki mindazok számára, akik a viharban, s az azt követő kárenyhítésben egy emberként mozdultak, s ismerve, vagy ismeretlenül segítettek a bajbajutottaknak.

Köszönet a Bánhidai Ipari Tanoda diákjainak és pedagógusainak, a Tatabányai Rendőrkapitányságnak és a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft-nek, amelyek munkatársai szabadidejükben is vállalták a segítségnyújtást, köszönet a Grundfos Magyarország Gyártó Kft-nek az általa biztosított szivattyúkért, a Henkel Magyarország Kft-nek, amely 50 tisztítószercsomaggal járult hozzá az otthonok rendbetételéhez, a Remondis Zrt-nek a hulladékgyűjtő konténer díjtalan rendelkezésre bocsátásáért, továbbá köszönet a Geotech Kft-nek az utak megtisztításáért!

 

Megosztás