Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Közel ezer kilométer megtétele után vasárnap este kilenc órakor érkeztek meg előző pihenőhelyükről, Budapestről Környére azok a csíksomlyói zarándokok, akik elsőként járják be teljes egészében a Közép-Európát átívelő spirituális turistautat, a Mária-utat kerékpáron.

Az eredeti tervben szerepelt, hogy Vértessomlóra, a Sarlós Boldogasszony Kegytemplomba is ellátogatnak, mivel azonban több órás késéssel jutottak el megyénkbe, ez a program elmaradt.

A 10 zarándok a gyulafehérvári Caritas szervezésében július 6-án kelt útra Csíksomlyóról, hogy a 18 nap alatt több mint 1300 kilométert megtéve 23-án érkezzenek meg Közép-Európa egyik legjelentősebb Mária-kegyhelyéhez Mariazellbe.

A zarándokok vasárnap este Környén tértek nyugovóra, ahol a helyi önkormányzat az általános iskolában gondoskodott a szállásukról és vendéglátásukról. A székelyföldi vendégeket dr. Gyurmánczi Éva aljegyző, s dr. Árendás József települési képviselő, a Környei Katolikus Caritas vezetője fogadta, s megérkezésük után a Római Katolikus Vízkereszt Templomban közös imát tartottak.

egyik zarándokot, Knecht Tamást baleset érte Hatvanban, alkartörését Budapesten látták el, ezért jelenleg a kísérőautóval követi társait, de mint elmondta, gipsze ellenére még szeretne kerékpárra ülni a hátralévő útszakaszok valamelyikén. A zarándok ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy útjuk során eddig rövidebb-hosszabb távra összességében több százan csatlakoztak hozzájuk, az érintett településeken találkoztak a helyi közösségekkel, meséltek a Mária-útról és Csíksomlyóról, valamint a Caritasnál végzett munkájukról.

A Mária-út gyalogos- és kerékpáros útjaival hét országot köt össze, és útvonalváltozataival együtt egységes hálózatot alkot. A spirituális turistaút alapvetően a Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékeket érinti, teljes hosszában több ezer kilométer hosszúságban. Az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig tartó szakasz több mint 1300 km.

Megosztás