Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Ez év februárjában alakult meg Tarjánban a Tatabányai Kistérség Óvodavezetői munkaközössége azzal a céllal, hogy közös programok, szakmai rendezvények, fórumok szervezésével segítsék intézményeik működését.

Az alakuló ülésen arról is határoztak az óvodavezetők, hogy egymás szakmai tevékenységének megismerése érdekében a találkozóikra más-más településeken kerül sor, így hétfőn délután a környei Tájházba érkeztek a kistérség óvodavezetői.

A megjelenteket Ekési Kata kistérségi referens köszöntötte, s mint mondta, a környei találkozó egyik aktuális témakörét pontosan a vendéglátó község adja, hiszen mind az óvoda, mind pedig az iskola kapcsán felmerült a nemzetiségi nevelés bevezetése, s Nikáné Vadász Erzsébet, a Vackor Óvoda vezetője kérte, hogy bővebben foglalkozzanak a kérdésre vonatkozó jogszabályi környezettel.

Szalóki Anikó óvodai referens tájékoztatójából kiderült, hogy amennyiben legalább nyolc szülő kezdeményezi a kisebbségi nevelés bevezetését, úgy a fenntartó azt köteles megszervezni.

Elhangzott, hogy Környén az egycsoportos, kisebbségi kétnyelvű óvodai nevelés merült fel lehetőségként, ám ahhoz, hogy a következő tanévtől meg is valósuljon, záros határidőn belül számtalan tennivaló vár az intézményre, s a döntéshozókra. Átszervezésről lévén szó, – a többi között – szakértői véleményt kell készíttetni arról, hogy a szülőkre, gyermekekre nem ró-e aránytalan terhet a változás, ki kell kérni a szülői szervezet, a nevelőtestület véleményét, az egyetértési jogot gyakorló kisebbségi önkormányzat álláspontját, s a képviselő-testületnek legkésőbb május utolsó munkanapjáig döntést kell hoznia. Ha támogató határozat születik, az intézményt érintő valamennyi szabályzatot módosítani kell, a pedagógiai program esetében ismét szakértői véleményt készíttetve.

A megbeszélésen természetesen nemcsak a házigazdákat érintő kérdések és válaszok fogalmazódtak meg, így szó esett a létszámhatárok túllépéséről, s egyéb átszervezésekkel kapcsolatos tudnivalókról is, hiszen elképzelhető, hogy a várgesztesi óvoda a vértessomlói általános iskola tagintézményeként folytatja működését szeptembertől.

A munkaközösség tagjai legközelebb két hónap múlva, június 6-án találkoznak, akkor a vértessomlói óvoda lesz a vendéglátó.

Megosztás