Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

28adventTöbb évtizedes hagyomány Környén, hogy az Adventi koszorú első izzójának bekapcsolásával egy időben gyúlnak ki az ünnepi fények. Így történt ez vasárnap is, amikor a falu lakói közösen kezdték meg a felkészülést a szeretet ünnepére a kato­li­kus temp­lom­ban, majd a Vackor Óvoda és Bölcsőde előtti téren.

Szakálné Gaál Monika és Áncsák Lilla előadásában, a karzatról csendült fel vasárnap 16 órakor a Csendes éj a zsúfolásig megtelt környei katolikus templomban, ahol elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte a jelenlévőket.

7adventAz Advent jelentése: várakozás. Várakozás a béke, a szeretet, a család meghitt ünnepére, a karácsonyra. Ebben a várakozásban, az ünnepre való készülődésben és rohanásban, a karácsonyi fények és dallamok kavalkádjában szükségünk van arra, hogy a lelkünkbe is béke, szeretet, meghittség költözzön. Az Adventi koszorú gyertyái mutassanak nekünk utat egymás felé, a szeretet felé, a békesség felé, a sebzett lelkek felé – fogalmazott, majd Bedy Sándor plébános üzenetét tolmácsolta: az emberben a legmélyebb, legalapvetőbb vágy a boldogság után van. Anyagi, érzéki dolgok elbódítják, de nem elégítik ki ezt a vágyat. A léleknek Isten országává kell lennie. Vágyakozzunk a teljes élet után: ez az adventi vágy!

Minden ünnep elválaszthatatlan része a felkészülés, e nélkül nem tudunk méltó módon ünnepelni, örömet szerezni. Mindannyian átéltük, éreztük már, hogy akkor sikerült a legszebben ünnepelni, amikor a felkészülésünk minden gondolatát, tettét a szeretet, az odafigyelés irányította. Nem szabad engednünk, hogy a karácsony csupán ajándékozást jelentsen számunkra. 10adventTörekednünk kell rá, hogy a szívünk és a lelkünk is napról-napra szebb ruhába öltözhessen, hogy napról-napra nyitottabb legyen, és így szenteste képesek legyünk befogadni az egész világot elárasztó szeretetet – hangzott el Beke Lászlótól. A polgármester végül azt kívánta, hogy a közös ünnep is Környe hagyományaihoz méltóan segítse a felkészülést Karácsonyra, s hogy az adventi várakozást ebben az évben is az ünnep szeretetben teljes beteljesülése kövesse otthonban, a családoknál, a barátok között és az élet egész területén.

Nagy Péter tiszteletes Ézsaiás próféta könyvének 42. fejezetéből idézve 13adventígy zárta gondolatait: legyünk és maradjunk Jézus Krisztusnak, a világ világosságának követői és hirdetői, akik, bár magunk is törékeny nádszálak és már-már kilobbanó gyertyaszálak, mécsesek vagyunk, mégis az Ő szeretetének fényével és világosságával, szelíd és halk szavával szolgálunk a megrepedt nádszálak és a pislákoló mécsesek között, gyülekezeteink településünk és családunk körében.

A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, valamint a Háromkirályok Alapítvány közös ünnepi rendezvényét a templomban az általános iskola énekkara, a Magyar Népdalkör, a Német Nemzetiségi Dalkör és a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusának műsora tette meghittebbé, 1adventamikor pedig a Betlehemi jászol, a község karácsonyi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt, a hideg szél és eső ellenére is zsúfolásig megtelt az óvoda előtti tér. Ott a karácsonyi vásári portékák mellett a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta. A gyerekek örömére a Télapó is megérkezett, aki apró ajándékokkal hálálta meg a verseket, dalokat, rajzokat, s a szaloncukorból természetesen azoknak az apróságoknak is jutott, akik – bár megilletődve – de elmesélték, hogy bizony olykor rakoncátlanok kissé.

53adventTavaly 34 LED-es hópihedísszel és közel 700 méternyi fényfüzérrel bővült Környe díszvilágítása, idén pedig az október elején átadott új főtér is ünnepi fénybe öltözött: a teret és a tópartra vezető sétányt 19 csillag díszíti, a szökőkút a téli hónapokra ponyvaburkolatot kapott, amit karácsonyi dekorációval és egy világító angyallal ékesítettek fel. A szőlőlugast is girlandok, valamint fényfüzérek díszítik, s két új nagy fényfelirat kíván mindenki számára Boldog Karácsonyt.

A gyertyák fényénél, otthonainkban is idézzük fel Dr. Árendás József, Advent első vasárnapján elhangzott gondolatait:

„Gyújtsuk tehát az első gyertyát azokért, akik már nem lehetnek velünk. A családtagjainkért, szeretteinkért. Azokért, akik úgy óvtak minket az elmúlástól, hogy maguk múltak el. Legyen az övék az első gyertyaláng. Az édesanyákért, az édesapákért, a jóságért és gyermekeikért, akik továbbra is őrzik a szeretet hatalmát. Az emberi mulandóság felett érzett bánat idején sem szabad megfeledkezni róluk.

A második gyertyaláng legyen a kitaszítottakét, akik éheznek vagy fáznak, akiknek nagy szükségük van vigasztalásra. A hazátlanokért és a házatlanokért, azokért, akik még nem találták meg a békességet, mert nem adatott meg nékik sem a szabadság, sem az irántuk érzett megbecsülés, sem a baráti ölelés, sem a tisztelet, sem az otthon. Akiknek semmi nem adatott meg. A második gyertyaláng lobogjon megsebzett lelkükért, házukért és hazájukért.

A harmadik gyertyaláng legyen a hősöké! Gyújtsuk az igazakért, azokért, akik mindig szenvedtek és szenvedni fognak, mert volt, van és lesz bennük annyi erő, hogy szembeszálljanak a zsarnokokkal, emberárulókkal. Ők tudták, tudják, s tudni fogják, hogy az emberiség megmaradásának záloga a béke.

A negyedik gyertyát gyújtsuk egymásért! Érted, s értem. Mert megérdemeljük, hogy főt hajtsunk egymás előtt, hiszen a Jézusi szeretet erre figyelmeztet mindannyiunkat. Arra, hogy legyen szent minden ember számára a mindenség ajándéka: az emberélet. Lobbanjon egymásért, s lobogjon a negyedik gyertya az Istengyermek megszületésének pillanatáig. Érted, ki több voltál egy szerelemnél, aki hűséggel óvtál és vigyáztál, aki ha kellett, ápoltál, könnyet ejtettél értem. Érted, aki miattam, s nem ellenem haragszol. Érted, aki felneveltél, óvtál és szeretettel adtad kezembe az emberi életet. Érted, aki a barátom vagy és felsegítesz, ha elesek. Érted, aki megtisztelsz figyelmeddel, ha szólok hozzád. Lobogjon egymásáért a negyedik gyertyaláng, értetek és értem. Lobogjon a szeretet jegyében!”

2advent 3advent 4advent 5advent 6advent 8advent 9advent 11advent 12advent 14advent 15advent 16advent 17advent 18advent 19advent 20advent 22advent 23advent 25advent 26advent 27advent 32advent 33advent 34advent 35advent 36advent 37advent 38advent 39advent 40advent 41advent 42advent 43advent 44advent 45advent 46advent 47advent 48advent 49advent 50advent 51advent 52advent

 

Megosztás