Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött Környén az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának alkalmából rendezett ünnepség. A Faluházban Beke László polgármester ünnepi beszédében kiemelte: 56 hőseinek, mártírjainak áldozatvállalása nem volt hiábavaló, hiszen ők voltak azok, akik az első rést ütötték a diktatúra falán.

Bedy Sándor plébános, s Szemeti Ferenc református tiszteletes tartott ökumenikus istentiszteletet vasárnap a környei önkormányzat az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának alkalmából rendezett ünnepségének első helyszínén, a református templomban.

A megemlékezés folytatásaként – immár a Faluházban – Beke László polgármester a kettős ünnepen kiemelte: ’56 hőseinek, mártírjainak áldozatvállalása nem volt hiábavaló, hiszen ők voltak azok, akik az első rést ütötték a diktatúra falán.

A község első embere a falvak szerepére is felhívta a figyelmet, hiszen – mint fogalmazott – az 55 évvel ezelőtti forradalomban ugyanígy részt vettek ők is, csak róluk, talán egy kicsit igazságtalan módon keveset hallhatunk a megemlékezések során. Mikor a városokban már nem volt lehetőség az ellenállásra, akkor a vidék fogadta be azokat, akik nem adták fel a harcot, akik a végsőkig kitartottak a szabadság eszménye mellett.

Példaként említette a Lillafüred melletti fehérkőlápai turistaházat, ahová maroknyi forradalmár vette be magát és vette fel a harcot a szovjet egységekkel. A csapatot a szovjetek november 25-én lepték meg és részben megsemmisítették. Történt mindez november legvégén, mikor már az országban harcokról nem lehetett hallani, mikor már Nagy Imrét Romániában a snagovi tó partján tartották őrizetben, de távol a várostól a vidéken még élt a szabadság gondolata, még nyíltan hirdette: Magyarország nem akarja ezt a sorsot. Keservesen megtapasztalta a kommunizmust, és köszöni, nem kér belőle. Beke László végül Nagy Imre utolsó mondatait idézte fel, aki nem kért kegyelmet, de bízott benne, hogy eljön majd az idő, amikor igazságot lehet szolgáltatni az ő ügyében is.

A Nevesincs Színház „1956 – Te csillag” című ünnepi műsora versekkel, prózával, mozgalmi és népdalokkal, történelmi dokumentumokkal, s az ENSZ jelentés részleteivel idézte fel a forradalmi eseményeket, majd az emlékező közösség a Kegyeleti Parkban található Kopjafánál rótta le tiszteletét. A környei önkormányzat nevében Beke László polgármester, s Pákozdi Ferenc alpolgármester, a szlovákiai testvértelepülés, Tardoskedd képviseletében Tóth Mariann polgármester és Bíróczi Péter, valamint Csanda József helyezte el a kegyelet virágait, majd a német kisebbségi önkormányzat, a pártok, civil szervezetek, az általános iskola diákönkormányzatának képviselői, s a megjelentek hajtottak fejet, s üzenték a mécsesek lángra lobbantásával, hogy Környén is vigyázzák, őrzik 1956 csodáját.

Megosztás