Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Észak-Afrika, Európa és Ázsia északi részének lakói ma lehettek tanúi az év első részleges napfogyatkozásának – amennyiben ezt az időjárási körülmények is lehetővé tették. Minden bizonnyal rengetegen ragadtak fényképezőgépet, két környei diák és Lehrreich Nándor is ezt tette.

A napfogyatkozás a leglátványosabb Északkelet-Svédországban volt, itt a Hold a Nap közel 90 százalékát takarta ki. Aki azonban a Földnek ezen a pontján akart tanúja lenni az eseménynek, annak magasra kellett kapaszkodnia, mivel a napnak ebben a szakában mindkét égitest éppen csak súrolta a horizontot. (BBC)

Magyarországon az ország északnyugati és középső részén nyílt a legjobb lehetőség arra, hogy az érdeklődők nyomon kövessék a részleges napfogyatkozást. Budapesten a ködös idő akadályozta a jelenség megfigyelését.

A keddi részleges napfogyatkozást a környei diákok is megfigyelték, s ketten meg is örökítették. Pribéli Levente és Nagy Lehel készített képeket nem szakrendszerű technika órán, s természetesen hegesztő üvegen keresztül.

 

Lehrreich Nándor, a kulturális bizottság tagja sem ment el exponálás nélkül a jelenség mellett, az ő általa készített fotó itt látható.

Egyébként ebben az évben további három részleges napfogyatkozás lesz még megfigyelhető a Földről, az európaiak számára azonban a mai volt a legélvezhetőbb. Ezen a földrészen ugyanis a következő, hasonló mértékű napfogyatkozás 2015. március 20-án lesz látható. (Forrás: OrientPress Hírügynökség)

Megosztás