Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

muzeumbaratokA tatabányai Múzeumbarátok Köre tagjait látta vendégül szerdán Svétecz László önkormányzati képviselő a környebányai Közösségi Házban, melynek falai között gondosan összeválogatott tárgyi emlékek idézik a bányászatot. Azt a szakmakultúrát, melynek a létét köszönheti a településrész.

Az első csille tatabányai szén felszínre hozatalának 120, valamint Tatabánya várossá nyilvánításának 70 éves évfordulója alkalmából a 2016. december 23-án kezdődő és 2017. október 10-ig tartó időszak „Jó szerencsét! Emlékév” lesz Tatabányán. muzeumbaratok_03Svétecz László azzal a nem titkolt szándékkal invitálta a Múzeumbarátok Köre tagjait Környebányára, hogy felhívja a figyelmet a bányászathoz kötődő szálaikra, a hagyományaik, értékeik megőrzésére, hogy valamilyen módon, mint a járáshoz tartozó községrész, kapcsolódhassanak az emlékév programjaihoz. A képviselő, aki maga is tagja a körnek, a muzeumbaratok_05Magyar Dalkör citeramuzsikás, énekes köszöntését követően mesélt a több mint száz esztendős gyökerekről, hiszen 1911. február 9-én Környe határában a felszíntől 2-3 méter mélységben jó minőségű barnakőszenet találtak, az első csille szenet február 11-én termelték ki. A bánya hamar felvirágzott, 1913-tól két lakótelep körvonalai bontakoztak ki, a tulajdonos lányairól elnevezett Hermina és Regina  lakótelepeké. 1924-re már minden lakásba bevezették az áramot, a telep saját áramtermelő dinamóval, és a bánya nagyteljesítményű gőzgéppel rendelkezett. A környező parasztházakhoz képest az itteni lakások korszerűek voltak, több mint félezer embernek adott munkát muzeumbaratok_08a bánya, amely a gazdasági válság miatt 1930. augusztus 29-én zárt be. 1911 és 1930 között majdnem 1,4 millió tonna szenet termeltek ki Környebányán.

A vendégek érdeklődve hallgatták a múltidéző gondolatokat a fénykorról, a válságról, a II. világháború áldozatairól, az ötödéves orvostanhallgatóról, aki 1956-ban, a forradalom estéjén sebesültmentés közben vesztette életét. Hallhattak a szenvedésről és a szegénységről is, amely összekovácsolta Környebánya lakóit. A kör tagjai végül úgy váltak el a házigazdától, hogy a látottak, hallottak alapján a lehetőségeikhez mérten támogatják, illetve javasolni fogják az emlékév programjához való csatlakozást.

Köszönet a Környebányáért Alapítványnak a találkozóra készített vendégváró falatokért.

Megosztás