Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

disznóvágás57Tíz disznó, másfél tonna feldolgozott hús, több száz kiló hurka és kolbász, több ezer liter orjaleves, valamint toros káposzta, s persze sok ezer darab krumpligombóc a káposztába – számokkal így lehet érzékeltetni a gesztesi hagyományőrzők elmúlt tíz évének egyik legsikeresebb programját.
Talán maguk a szervezők sem gondolták 2006-ban, hogy ilyen népszerű lesz kezdeményezésük, de tény, szombaton immár tízedik alkalommal gyűltek össze a várgesztesi Hagyományőrző Klub tagjai és támogatói, hogy őrizve a nemzetiségi szokásokat, igazi sváb disznótor keretében mutassák be az őseiktől örökölt fogásokat.
Még sötét volt, amikor hajnalban megkezdődtek az előkészületek, az üstök felállítása, a kések élezése, a darálók felszerelése. Az önkormányzat támogatásával vásárolt 140 kg-os sertést összeszokottan bontotta, darabolta, szeletelte a csapat, hogy szintén a hagyományoknak megfelelően, az elkészült finomságokkal délután vendégül lássák a település lakóit, illetve a szomszédos községek vendégeit.
Öt órakor már alig lehetett helyet találni a faluház konferenciatermében, ahol Geiszt Róbert intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, többek mellett Vértessomlóról Igó István polgármestert, Krüpl Vilmos alpolgármestert és a disznóvágás25környebányai nyugdíjas szervezet vezetőjét, Svétecz Lászlót. Az önkormányzati képviselő méltatta a három település, Várgesztes, Vértessomló és Környe kapcsolatrendszerét, felidézte a bányászat kezdetét, a környebányai bányászkodást, majd a házigazdák polgármestere, Rising Károlyné részére egy oklevelet nyújtott át emlékül.
A nyitógondolatokat követte az orjaleves, a hurka, a kolbász, s az elmaradhatatlan krumpligombócos toroskáposzta, a jó hangulatról pedig a Német Nemzetiségi Felnőtt Tánccsoport és a Várgesztesi Vagányok zenekar gondoskodott.

Megosztás