Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A szlovákiai testvértelepülésről, Tardoskeddről érkező vendégek tapsa szakította meg Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnökének beszédét Környén, a 28. Nemzetiségi és Sörfesztivál megnyitóján július 14-én. Az eseményen, melyen többek között Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, Veres Judit, a tardoskeddi hivatal vezetője, környékbeli polgármesterek is részt vettek, az elnök ezekkel a gondolatokkal adományozott Megyezászlót Környe részére: ide mindig nagy örömmel jövök, hiszen az itteni fesztivál valóban kuriózum a megyében. Egy olyan rendezvény, melynek tradíciója megérett a megyei értéktárba jelölésre.

Azt mindenki tudja, hogy Magyarországon élünk, magyarok vagyunk, a falubeliek tudják, hogy Környén élnek és környeiek. Az kevesebb szót, hangot kap, hogy van egy kisebb, 290 ezres közösség, Komárom-Esztergom megye, melynek egyik ékköve, legjobb települése Környe. A megye szerintem az ország legszebb megyéje, még ha a legkisebb is. Büszkék lehetünk a természeti értékeinkre, csodálatos történelmünkre, és büszkék lehetünk arra is, hogy az itt élők szorgalma, tehetsége által a megye gazdasági mutatói abszolút az ország élbolyában helyezkednek el. Amikor a Megyezászlót átadjuk, az egy kapcsot jelent közöttünk, az összetartozás érzését jelképezi. A megye kialakulásáról az elnök elmondta, hogy a volt Komárom és Esztergom Vármegyék elcsatolt részei nélkül jött létre, ezért a Megyezászló kettős címerpajzsot tartalmaz: a medvével viaskodó vitéz Komárom címere, a püspöki pedig Esztergom vármegyéé volt. Arra a kérdésre, hogy az itt élők számára mit is jelent a zászló, a választ így fogalmazta meg: Környe német nyelvű település, a nemzetiségek pedig csodálatos nemzetalkotó elemei az országnak és a megyének, másrészről pedig – szólt a tardoskeddi barátokhoz – az elcsatolt nemzetrészek kapcsán fontos elmondani, hogy bár Komárom és Esztergom Vármegyék egy része ma közjogilag Szlovákiához tartozik, a szívünkben ők is élnek, ez a zászló őket is illeti.

Ha azt mondjuk, hogy magyarok vagyunk, és szeretjük a magyarságot, a hazánkat, az mindig helyben dől el. A legfontosabb építőköve a család. Aztán következik a településünk, a térség, majd a megye. Nagyon fontosak ezek a kapcsok. És nagyon sok kapoccsal kötődünk a megyei településekhez is, ennek egy nagyon fontos eleme akár a közös feladat végrehajtás, vagy akár a közös, térségben való gondolkodás eredményeként létrejött fejlesztések. Ebben a megyének óriási szerepe van, és a megyén belül pedig Popovics György elnök úrnak – hangzott el a zászló átvételét követően Beke László polgármestertől, aki az elnöki teendők színvonalas ellátását így érzékeltette: a vidékfejlesztési pályázatok terén a megye áll a legjobban előkészítettségben, végrehajtásban, a források lehívásában. Óriási munkát végez azért, hogy ahol még hiányzik a forrás, megtalálja a lehetőséget a projekt megvalósulása érdekében, egy igaz Komárom-Esztergom megyei szív dobog benne.

Idén a fesztivál sztárvendégei, Szulák Andrea, Jazz-telen, Ocho Macho, Gergely Róbert, Grácia Hegedűtrió, Szikora Róbert és az R-GO, Entertrain mellett színpadra lépett – többek között – a Kecskédi Néptánc Csoport, a Német Nemzetiségi Dalkör Környe, a Tardoskeddi Rozmaring Dalkör, a Szivárvány Táncegyüttes, a Filegende Zöpfe. A háromnapos rendezvény különböző helyszíneinek kínálatában szerepelt karaoke, diszkó és tűzijátékkal színesített utcabál, horgászverseny, gulyásparti, kenuzás a tavon, díjtalan arcfestés és Csiri-Biri Játéktár, Dotto vonatozás a faluban, a környei Gyémánt Kempo Sportegyesület bemutatója világbajnoki aranyérmes gyakorlatokkal. Volt tűzoltó gyakorlat sérültmentéssel és lángoló autó oltásával, habparti, lufihajtogató bohóc, és Népvándorlás Kori Bemutató a magyar hazatérés korának kultúráját idéző kiállítással a sportpályán felállított jurtában. ahol az érdeklődők előadást hallhattak a népvándorlás kori életmódról, íjászkodhattak, kipróbálhatták a kopja vetést, népi hangszerekkel ismerkedhettek meg, a Római Katolikus Plébánia épületében a „Környe múltja és jelene” című tablókiállítás várta a látogatókat. A Tardoskeddi  Élő Hagyományok Polgári Társulás és a kézműves utca palettáját színesítette kosárfonás, fafaragás, papírfonás, szőttesek, egyedi, fával kombinált kerámia dísztárgyak, textil és fazekas termékek, gyöngyfűzés, ásvány- és faékszerek, beton dísztárgyak, üveg-, tükör-, tojásgravírozás, gyöngyhorgolás, kézműves őstermelői mézek, szörpök, lekvárok, chili krémek, zakuszka, és hatalmas sikert aratott a Bab Társulat „állati” produkciója, amely kulturált, intelligens, művelt fenevadakkal érkezett a nagyérdemű szórakoztatására…

A Nemzetiségi és Sörfesztivál programjának 28 esztendeje része a vasárnapi szentmise, melyet július 14-én délelőtt Gerendai Sándor esperes mutatott be, s ajánlott fel a kitelepített, elhunyt és jelenlévő németajkú magyarokért.

A szentmisét koszorúzás és megemlékezés követte a Kitelepítési Emlékoszlopoknál, és annál a faragott emlékoszlopnál, melyet Buják Vince (†) tardoskeddi fafaragó, Környe díszpolgára, és Csányi Gyula készített el, s melyet két esztendeje lepleztek le a templom melletti parkban.

Az oszlopok csonkasága mutatja azt a tragédiát, melyet 72 évvel ezelőtt, 1947-ben éltek át környei sváb családok és mellettük Európa-szerte a nemzeti kisebbséghez tartozók milliói. Az egyik azoknak a környeieknek állít emléket, akiket elűztek a szülőföldjükről, a másik azoknak, akik mára környeiekké váltak, de annak idején a Felvidékről telepítették ki őket – hangzott el Tirhold Kármentől, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől, majd Beke László polgármester emlékező beszédében az előző napi megnyitó eseményeit is felelevenítette: átvehette településünk a Megyezászlót, amely az itt élők és az egykori vármegyékből elszakítottak összetartozását is szimbolizálja. Erősíti bennünk az együvé tartozás érzését, melynek akkor is igaznak kell lennie, ha az itt élők különböző nemzetiségekhez tartoznak. Fontos feladatunk ennek az összetartozásnak az erősítése, hiszen a történelem, így országunk történelme is megmutatta, hogy rossz politikai döntések miként tehetik tönkre emberek, családok, népcsoportok életét.

A néma főhajtás, a kegyelet virágainak elhelyezése előtt a polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az idő múltával egyre fontosabb feladatunk az emlékezés és emlékeztetés, hiszen az ember sajnos hajlamos rá, hogy időről-időre elkövesse ugyanazokat a hibákat.

 

 

Megosztás