Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Április 23-áig látható a környei Művelődési Házban az a kiállítás, amely a Környe-Kép elnevezésű fotópályázatra beérkezett, és a zsűri által legkiemelkedőbbeknek ítélt, vászonra nyomtattatott alkotásokból nyílt február 28-án. A megnyitót és a pályázat eredményhirdetését nem csak az alkotók, a szervezők is izgatottan várták, hiszen Környe életében korábban ilyen kezdeményezésre nem volt példa, a pozitív visszajelzések és a jelentős érdeklődés alapján azonban már most kijelenthető, hogy a pályázattal a környei önkormányzat hagyományt teremtett.

A fotópályázatot a helyhatóság 2019 májusában hirdette meg, a felhívás az amatőr fotósokhoz szólt. A kiíró olyan képeket várt, amelyek a falu jellegzetes, vagy kevésbé ismert természeti, illetve épített értékeit, látnivalóit mutatják be, egyik fontos kitétel volt, hogy a képek 40×60-as nagyításra alkalmasak legyenek. A pályázat december 6-ai benyújtási határidejéig 25 alkotó összesen 293 fotót juttatott el a kiíróhoz, 16-an Környén élnek, mellettük Budapestről, Tatabányáról, Oroszlányból, Vértessomlóról és Bokodról is pályáztak.

A pályázatokat elbíráló zsűri elnöke, Juhász Attila fotóművész négy körben szűkítette az alkotásokat, elsődleges szempontként a kiírásnak megfelelőséget figyelembe véve, de még így is nehéz feladat előtt álltak Beke László polgármesterrel és Soltész László pedagógussal a végső sorrend kialakításakor.

A pályázat sikerét és a benyújtott alkotások gazdagságát jelzi, hogy a harmadik válogatást követően is még 95 fotó volt versenyben, a negyedik szűrésnél pontosan 40 kép kapcsán döntöttek az ítészek. Bár a felhívásban az szerepelt, hogy a zsűri által kiválasztott 30 alkotásról készül vászonkép, ez a szám végül 37-re emelkedett, és a benyújtott fotók között több olyan is fellelhető, melyek (például panorámakép) nem feleltek meg a kiírásnak, de az önkormányzat a későbbiekben minden bizonnyal készített belőlük vászonképeket.

A sorozatok értékelésekor a zsűri úgy ítélte meg, hogy valamennyiben található olyan fotó, amely(ek) önmagukban nem érték el a kívánt színvonalat, ezért azokból a legkiemelkedőbbeket válogatták ki, így a tárlat „csonka” sorozatokat is bemutat, illetve sorozatból „kiemelt” képet. Olyan fotók is érkeztek, melyek technikailag és komponálásában hagynak kívánnivalót maguk után, ám az alkotói gondolat dicséretes. Ilyen Varga Katalin, a környei pincékről készített „elmúlás és megújulás” fotói, melyeket papíralapon szintén láthat a nagyközönség. Ez a két kép egy nagyon jó sorozatnak a része, de technikailag nem jól készültek, ugyanakkor a gondolat nagyon érdekes, követendő. A sorozat még nincs kész, csak egy kezdés, egy vázlat, de ki kell futtatni, mert követendő és jó vázlat – mondta el a megnyitón Juhász Attila a képek kapcsán.

Az oroszlányi fotóművész, a zsűri elnöke a pályázók figyelmét arra hívta fel, hogy igyekezzenek mindig az esztétikum nyelvén, érthetően fogalmazni, ami valóban nem könnyű a mai giccsáradatban, de – tette hozzá – a tárlat igazi esztétikumot mutat be, köszönhetően az amatőr pályázóknak. Az amatőr egyik legfőbb erénye, hogy nincs főnöke, nincs gazdája. Nem mondja meg senki, hogy mit csináljon. Ez a profikkal szemben behozhatatlan előny. A profi persze felkészültebb technikailag, de a szabadon szárnyalás nagyobb lehetőség – fogalmazott.

Az eredményhirdetés során különdíjat vehetett át Pintér Sándor (Környe) a Légből kapott, Szőnyi István (Budapest) a Tükröződések sorozatáért, és Nagy Mátyás (Környe) az Őszi szépke című fotójáért. A zsűri harmadik helyezéssel ismerte el a környei Vincze Alexandra „Isten hozott” című képét, második helyezéssel jutalmazta a szintén környei Baranyáné Veszprémi Judit „Tó” című alkotását.

Átgondolt kép, állványról készült, kompozícióban, vágásban tökéletes, hibátlan. Egyetlen kifogást sem tudok megfogalmazni. Ha valaki így lát, akkor annak érdemes ezt csinálni. De szerintem elsőre ez nem készül el – hangzott el az első helyezett fotó kapcsán a zsűri elnökétől, s mint kiderült, nem alaptalanul. A tatabányai Bálint Balázs az „Idővonal” című sorozatának, melynek az 1-es képe repítette az élre, többször is „nekifutott”: nézte, hogy tiszta-e az égbolt, látszanak-e a csillagok, és emlékezete szerint az ötödik alkalom volt, amikor ideálisnak bizonyultak a körülmények. Este 8-9 óra körül rohantam át Környére, amikor láttam, hogy minden megfelelő, és sikerült az objektívet is jól megválasztanom hozzá – mondta el a díj átvételét követően.

Az április 23-áig látogatható tárlat alkotói: Babér Zoltán Győző (Oroszlány), Bálint Balázs (Tatabánya), Baranyáné Veszprémi Judit (Környe), Halmi Helga (Bokod), Horthy Ákos (Környe), Lencz Tímea (Vértessomló), Nagy Mátyás (Környe), Nagy Tamás (Környe), Pintér Sándor (Környe), Rostás Zsuzsanna (Környe), Szalay Gyula (Környe), Szőnyi István (Budapest), Szuhaj Katalin (Budapest), Vida Mária (Környe), Vincze Alexandra (Környe), Zsebők Edina (Környe).

Megosztás