Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Több mint félezren érkeztek – a többi között – Várgesztesről, Oroszlányból, Környéről, Kecskédről, Alsógalláról és Kisbérről a tizedik alkalommal megrendezett vértessomlói körmenetre. A vasárnap délelőtt fél tízkor, a falusi kápolnától induló menet – a Mária kegykép zászlajával – a templom melletti téren felállított nagysátorhoz vonult Spányi Antal megyéspüspökkel az élen.

Bedy Sándor plébános köszöntő szavait követően a püspök megáldotta azt a 12 hálaszívet, amelyeket azok a családok ajánlottak fel, akiket gyermekáldás ért az elmúlt időszakban. Ezek a szívek méltó keretben kerültek elhelyezésre a templom falán.

A Spányi Antal által celebrált szentmisén ott voltak Igó István községi vezető mellett a környező települések polgármesterei is, köztük Beke László Környéről.
Mint elhangzott, a templom a Mária kegyhellyé nyilvánításával a gyermeket váró családokat kívánja támogatni. – A család közösségének a házasság adja az alapját – mondta a főpap.

A nap további részében gyónási lehetőség, majd koradélután litánia várta a hívőket, ezt követően pedig Batin Péter főszervező (Vértessomló), Szabó Ferenc (Kisbér) és Puskás Antal (Császár) tartott élménybeszámolót zarándokútjukról. Ők hárman május végén indultak gyalogosan a világhírű czestochowai kegyhelyre, Lengyelország lelki fővárosába, a Fényes Hegyre. A 640 kilométeres távolságot harminc nap alatt, 3 pihenőnap közbeiktatásával győzték le, és Puskás Antal teljesítményének értékét külön is emeli, hogy látássérültként vett részt a túrán.

A tizedik, jubileumi körmenet történelmi előzménye egyébként, hogy a Vértessomlóra telepített hívek 1734. szeptember 7-én vitték a Szűz Anya kegyképét a magyaróvári kapucinusok templomából a településre. Az elmúlt századokban e kép előtt imádkoztak a község és a környék hívei. Erre emlékezve rendezik meg 2008. óta évente a vasárnapi

Megosztás