Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tavaly májusban a Községi Könyvtár meghívására mutatta be „A svábok bejövetele” című regény – az IMEDIAS kiadó gondozásában megjelent – magyar fordítását Lóczy István, február 23-án pedig a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe szervezésében érkezett ismét a faluba, ezúttal két könyvet is bemutatva a Művelődési Házban.

Mint Lóczy István rövid bevezetőjében elmondta, számukra nagyon fontosak ezek a találkozások, hiszen kiadójuk nincs jelen a könyvkereskedelemben, ennek ellenére a piacon a nemzetiségi kiadványaik kezdenek meghatározóak lenni. A kiadó történetileg hiteles történelmi regényeket fordít le, középpontban a svábság életével. Olyan német nyelvű könyvrégiségekről van szó, melyek rég feledésbe merültek, volt olyan regény, melyből csak két példány található Magyarországon, s magyar fordításuk soha nem létezett.

Ezek a könyvek megpróbálják bemutatni az emberek gondolkodását, azt például, mit éreztek, amikor elindultak a hajóval. A történészekkel szemben a regényíró szabadabban mesélhet – hangzott el a kiadóvezetőtől a könyvek ismertetése előtt.

A Sváb örökségünk című könyv történetében néhány éppen felnőtté váló német fiatal keresi a helyét az új viszonyok között. Más-más körökből származó gyermekkori játszótársak voltak, így családi hagyományaik eltértek egymástól. A regényből megismerhető a vidék német lakosságának útkeresése, pontosan megfogalmazódnak benne azok a kérdések, amelyek általában a magyarországi németség számára fontosakká váltak abban a korban. A könyv írója Ella Triebnigg, aki 1874-ben Magyarországon született, 1903-tól Bécsben élt, de ifjúsága legszebb éveit a család a Tolna megyei Tevel melletti birtokán töltötte, ahol életre szóló élményeket szerzett a Dunántúl, a „Schwäbische Türkei” német lakóinak világáról, gondolkodásáról. A történetben néhány éppen felnőtté váló német fiatal keresi a helyét az új viszonyok között.

A másik könyv, Hans Faul: A svábok az új hazában című történelmi regénye a 18. századi német bevándorlásról, és az új haza iránti ragaszkodás, hazaszeretet kialakulásáról szól. Az olvasó a Buda környékére érkezett telepesek sorsán keresztül kap képet a Magyarországra történő betelepedés folyamatáról. A többi között arról is, melyet Lóczy István bevezetőjében kérdésként fogalmazott meg: mit éreztek, mit gondoltak, amikor hajóra szálltak, és útra keltek…

Miért jöttek el Németországból? Miért pont Magyarországra? Miként élték meg a változások korát? Ezekre a kérdésekre is választ kap az olvasó, miközben a történet szálai, szereplői igazolják, megerősítik: a svábok legnagyobb öröksége a németségük.

Megosztás