Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Egy szokatlan könyvbemutatóra, egy 1913-ban íródott történelmi regény ismertetőjére érkeztek az érdeklődők a Községi Könyvtár olvasótermébe május 16-án. Adam Müller-Guttenbrunn: A svábok bejövetele című regényének magyar fordítását, amely az IMEDIAS kiadó gondozásában jelent meg, a kiadó vezetője Lóczy István mutatta be.

A több mint 100 évvel ezelőtt született könyv 300 éves történetet mesél el: azt az időszakot eleveníti fel, amikor a svábok megtelepedtek a XVIII. századi történelmi Magyarország különböző tájegységein, többek között az akkori Esztergom és Komárom vármegye számos településén. A könyvből nagyon hiteles történelmi és néprajzi háttérinformációkhoz jut az olvasó, ugyanakkor olvasmányos, érdekes a regénytrilógia első kötete – mondta Lóczy István. A motivációkról, hogy miért indultak el a telepesek, a körülményekről, a fogadtatásról és a beilleszkedés folyamatáról mesél a könyv. A kor valós történelmi figurái is visszaköszönnek a regény lapjain, de a főszereplők, akinek sorsán át kirajzolódnak a történések, az író fantáziájának köszönhetők.

Adam Müller-Guttenbrunn stílusa Jókai Móréhoz hasonlítható – mondta a kiadó vezetője, aki azért tartotta fontosnak a kötet megjelenését, mert a közép-európai soknemzetiségű kultúrát érdekes több szempontból is megvizsgálni. Ebben a könyvben a betelepülő német ajkúak szemével nézhetjük a történéseket, s ugyanaz az esemény az eddiginél árnyaltabb színezetet kap. A több szálon futó, fordulatos történet visszarepíti az olvasót az 1700-as évekbe, megismerkedhet a korabeli viszonyokkal.

Mára már a kiadó megjelentette az író trilógiájának második kötetét is „A jóságos uralkodó” címmel, amely folytatja a magyarországi svábság történetét.

Mivel a kötetek könyvesbolti forgalomba nem kerülnek – alapesetben a kiadónál vásárolhatók meg – a bemutató után lehetőség volt a két könyv, illetve a kiadó más kiadványainak megvásárlására is.

A Községi Könyvtár is beszerezte a könyveket és több más kiadványt, tehát akit érdekel a svábság története, illetve az ehhez hasonló témák az könyvtárunkban hozzájuthat.

Hajmáné Kalocsai Éva könyvtáros

 

Megosztás