Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tavaly mínusz 16 fokban tartották Környén Magyarország első búcsúját, idén azonban jócskán fagypont fölé kúszott a hőmérő higanyszála. Talán a kedvező időjárásnak is köszönhető, hogy a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe által rendezett vásáros kirakodásra ezúttal a korábbiaknál lényegesen többen látogattak el.

Pár évtizeddel ezelőtt még az év egyik legjelentősebb eseményének számított a családok életében a környei búcsú, ilyenkor hazalátogattak a távolabbra költözött rokonok, sorra érkeztek a faluba a vendégek, a házigazdák pedig szó szerint terülj-terülj asztalkámmal várták őket.

Az ország első búcsújának hagyománya évszázados múltra tekint vissza Környén, hiszen a falu Római Katolikus Vízkereszt Templomát a Három Királyok tiszteletére szentelték fel. A búcsút idén az újesztendő első vasárnapján, hetedikén tartották, a katolikus templomban Bedy Sándor plébános celebrált misét, annak áldozatát az egyházközség tagjaiért mutatva be.

A január 6-ai Vízkereszthez, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepéhez kapcsolódó vásáros kirakodás valamikor fénykorát élte Környén, hosszú éveken át a falu központjában várta a látogatókat a búcsúi forgatag, majd a sportpályán, aztán olyannyira megkopott, hogy volt olyan esztendő, amikor egyetlen léggömbárus ácsorgott a mínuszokban vásárlókra várva. A hagyományt a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe elevenítette fel először 2016-ban, idén tehát már harmadik alkalommal várták a szervezők pogácsával, teával, forralt borral a mise után az óvoda előtti térre érkező vendégeket, miközben a Schwowischi Buam zenekar térzenével szórakoztatott.

Idén nem csak az érdeklődők, a vásárosok száma is gyarapodott, Tirhold Kármen elnök jóleső érzéssel nyugtázta, ahogy a legkisebbek rácsodálkoznak a halacskás zsákbamacskára, a körhintára, és a régmúlt időket idéző nyalókákra, mézeskalács szívekre, különböző figurákra, vattacukorra. Egy idő után már nem is akadt gyerkőc, aki ne szorongatott volna valamilyen játékot, plüssállatkát, vagy óriás lufit.  Kiváló gondolat született tehát két éve a hagyomány felelevenítésével, hiszen így az egészen kicsik, fiatalok is megízlelhetik a búcsúi hangulatot, az idősebbek pedig nosztalgiázva idézhetik fel több évtizedes emlékeiket.

 

Megosztás