Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Hosszú évekkel ezelőtt talán megszámlálni is nehéz lehetett, hány májusfát állítottak Környén az éj leple alatt a csoportokba verődött fiúk a lányos házaknál. A májusfa, a természet megújhodásának a szimbóluma az udvarlási szándékot jelezte, s egyben szerelmi ajándékként is szolgált, azok az ifjú hölgyek pedig, akiknek otthona előtt május elsején szalagokkal feldíszített májfa állt, büszkén dicsekedtek társaiknak.

Ma már a kisebb településeken is elvétve látni szerelmes fiúk által állított májfákat, a hagyományt Környén jó ideje a Német Nemzetiségi Önkormányzat ápolja, amely vasárnap pünkösdi vígasságokra csalogatta a falubelieket.

Az érdeklődők előbb a Polgármesteri Hivatalnál, azt követően a Közösségi és Tájháznál gyülekeztek, a két helyszínen a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport, a Szivárvány Táncegyüttes, s a Német Nemzetiségi Dalkör műsora alapozta meg a hangulatot a díszes májfák kidöntése előtt, majd pedig következett az össztánc, hiszen a hagyomány szerint a már földön fekvő fát körbe kell táncolni.

A műsort és a májfadöntést idén is Pünkösdi batyus-bál követte, a talpalávalóról, s a vendégek szórakoztatásáról a vértessomlói Heimattöne zenekar gondoskodott.

Megosztás