Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Bár idén kevesebben neveztek a tökös megmérettetésre, a mezőny összsúlyát tekintve a kisjubileumát ünneplő Tökölő és KÜRBIS-SCHNITZE viszi a prímet, melyet október 18-án rendezett meg a Művelődési Ház és a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe. A program ötödik alkalommal várta a vendégeket, s mára olyannyira híre ment, hogy szomszédos településekről is érkeztek.

A szervezők 2015-ben nem titkoltan azzal a szándékkal rendezték meg első alkalommal a programot, hogy „megfúrják” a halloween-i szokásokat, s felhívják a figyelmet a tökfaragás, töklámpás honi, sváb gyökereire is. Ezúttal is garmadával készültek a töklámpások, volt, aki előre megrajzolt tökkel érkezett, de sokan a helyszínen „álmodták meg”, milyen is legyen végül a lámpásuk, amikhez a szervezők 100 darab faragnivaló tököt biztosítottak, s természetesen minden eszközt, amire csak szükség lehetett. És az inspiráció sem maradhatott el, hiszen a résztvevők harmadszor csodálhatták meg a Környe testvértelepüléséről, Tardoskeddről érkező Oravek Gábor tudásának, kézügyességének végeredményét, aki fantasztikus zöldségkompozíciót és faragott tököt is hozott magával, de természetesen a kívánságokat is teljesítette: így például egy kisfiú tavalyi kívánságának, Spongyabob megfaragásának „folytatásaként” „dukált” a barát, Tintás Tunyacsáp is… természetesen tökből…

A Csiri-Biri Játéktár fajátékai sem hiányozhattak a rendezvényről. A nagyteremben a szülők, gyerekek ismét jól szórakoztak az ügyességet, kitartást, kreativitást próbára tevő játékokkal, miközben sorra készültek a remekebbnél-remekebb arcátváltozások: kedvesek, bájosak, riogatók… tökösek…

Idén is kellették magukat tökös falatok: az iskolai konyhában 20 kilónyi mézes sült tököt készítettek el, s elmondások szerint még az a gyerkőc is jóízűen falatozta, aki korábban soha, mondván: ha tök, akkor az finom nem lehet…pedig de!

A tökfaragás, sült tök falatozása, arcfestés, tökös játékmóka ideje alatt a mérlegek is folyamatosan „dolgoztak”. Bár idén kevesebben neveztek a tavalyinál, az összsúly 50 kilóval meghaladta az előző évit, 325,4 kg volt, és az eredmény, no meg a „végjáték” több szempontból is rendhagyónak bizonyult.

Erl Zoltánné négy nagyméretű tökkel még a rendezvény előtti napon érkezett a Művelődési Házba, s jelezte: ha nyer, akkor az ajándékát felajánlja. A négy tök közül végül a 36,5 kilós a képzeletbeli dobogó harmadik helyére repítette – így nem a gazdáját, hanem – Hujber Dorinát, hiszen a szervezők úgy döntöttek, a nem nyertes gyerekek között sorsolják ki a bronzérmes tortát, s a szerencse Dorinának kedvezett.

Wéber és a Králl – minden bizonnyal ez a két név jut a környeiek eszébe a legméretesebb tök szó hallatán, hiszen mindeddig ők vitték a prímet. Wéber István idén is megmutatta, hogy jó, és gondoskodó gazdaként akár 55,4 kilósra is lehet hizlalni egy tököt, de mivel felnőttként a mezőnyön kívül indult, az első, és a második helyet is a Králl testvérek, Zoltán, Péter és Márton szerezték meg 50,3 és 48,4 kilós tökükkel, édesanyjuk pedig felajánlotta: a két nyereménytortát fogyasszák el az 5. Tökölő és Kürbis-Schnitze zárásaként valamennyi gyerkőccel közösen. S mint a mesében is, minden jó, ha jó a vége: ez így is történt…

A szervezők ezúton mondanak köszönetet mindenkinek, akik segítették a kisjubileumát ünneplő rendezvény előkészítését, létrejöttét, hogy ismét egy igazán tökös buli szerzett tök jó élményeket, örömet gyerekeknek, felnőtteknek!

Megosztás