Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A „szusszanásnyi” szünettel együtt másfél órán át adtak ízelítőt az általános iskola apró és nagyobb diákjai abból, hogy a kötelező tananyag mellett mennyi játék-, mese-, dal- és táncszeretetet, no meg humort „szívnak” magukba az intézményben. A Kisfaludy napok programsorozat keretében április 26-án „Mindannyian mások vagyunk” mottóval ismét fergeteges gála várta a szülőket, nagyszülőket, érdeklődőket.

A Kisfaludy napok programsorozat részeként április 26-án délután az iskola épületének falán elhelyezett emléktáblánál rótta le kegyeletét Dr. Kisfaludy Zsolt és Szénássy Zsuzsa, Kisfaludy Mihály leszármazottai, Wittman Ferenc és Dörner István bizottsági tagok, Molnárné Varga Katain igazgató, a Szülői Munkaközösség részéről Tromposch Ágnes és Hujberné Szommer Anikó, majd az egybegyűltek az egykori iskolaigazgató sírjánál helyezték el az emlékezés virágait.

Hagyomány, hogy a gála napjától a grafika tanszakos diákok alkotásai is megtekinthetők a Művelődési Házban, idén a tárlat mellett lego robot bemutató is várta az érdeklődőket, majd kezdődött a teltházas gála sok-sok tehetséggel, mosollyal, szívmelengető produkcióval. Idén első alkalommal a végzősök is színre léptek, az ünnepélyes tartású, lassú nemesi tánccal, a palotással nyitva meg a rendezvényt, s az est záró produkciójaként zenés összeállítással tekintettek vissza az elmúlt 8 évre, intettek búcsút diákéveiknek.

De nehéz az iskolatáska – az 1.a osztályos apróságok műsorukkal nemcsak szüleiknek, pedagógusaiknak tartottak görbe tükröt, de gyermeki, megmosolyogtató őszinteséggel ábrázolták a cipőkötés nehézségeit, a saját akaratosságukat is, s hogy bár nagyon nem mindenben értenek egyet a felnőttekkel, a szeretettől, barátságtól csodálatos a világ. Az iskola énekkara ezúttal rendhagyó produkcióval készült, a méltán népszerű és örökérvényű My Fair Lady musical „Csudijó” című betétdalával varázsoltak nagyszínházi hangulatot, melyet egyfajta stafétaként vettek át a 4.b-sek, akik a Hófehérke átdolgozott meseváltozatát vitték sok-sok humorral színre. A 2.a-sok és csengettyűik sem hiányozhattak a gála repertoárjából, ezúttal a Quimby együttes „Most múlik pontosan” című dalát adták elő színes csengettyűikkel, és a zene a folytatásban is megőrizte a főszerepet. Ha én gazdag lennék… – szólt Tóbiás, a tejesember fohásza Kószás Viktor tolmácsolásában, s ha már megidézte a „Hegedűs a háztetőn” című filmet, őt követve Fiala Zsófia, a fiatal hegedűs tehetség adott ízelítőt tudásából, majd Benkő Mirabella Niobé, Galgovics Borbála és Soós Krisztina abból, hogy „Mit ér egy hang”.

Az iskola színjátszó szakkörös diákjai már rutinos szereplőkként érkeztek a színpadra, s repítették el a nézőket Rátótra, ahol a népmese szerint a falu elöljárói egy úritököt csikótojásnak vélnek, s maguk veselkednek neki a kiköltésének… Bár Benki Lili Amarilla már tavaly elköszönt a környei iskolától, „vendégfellépőként” színesítette a gálát Leonard Cohen Halleluja című népszerű dalának feldolgozásával, saját zongorakíséretében, majd érkeztek ismét a nyolcadikosok a gála mottójául is választott zenés összeállításukkal: Ezen a földön mindannyian látogatók vagyunk. Ha elmegyünk magunk után, ki tudja, mit hagyunk. Tanítsuk meg gyermekeinknek a szeretet dalát. Ahány ember annyiféle csodálatos világ. Mindannyian mások vagyunk. Bár egyben-másban hasonlítunk. Mindannyian mások vagyunk. Jó, hogy van néhány közös dalunk…

Szinén hagyomány, hogy a Kisfaludy Díjat és Oklevelet az arra érdemesek a gála részeként vehetik át. A díjat minden évben az a nyolcadikos diák nyerheti el, aki 8 éven keresztül kimagasló tanulmányi és közösségi munkájával, a versenyeken elért eredményeivel öregbítette az iskola hírnevét, oklevelet az a 4. osztályos tanuló kaphat, aki négy éven keresztül kimagasló munkájával, szorgalmával, versenyeken elért eredményeivel vált méltóvá rá.

A Kisfaludy Oklevelet idén Bokodi Szilvia és Bognár Lilla vehette át.

Bokodi Szilvia négy éven át kitűnő eredményt ért el, a naplóban az idén is ötösök váltakoznak a neve alatt csillagos ötösökkel. Feladatait lelkiismeretesen végzi, osztálytársainak is segít, ha szükség van rá. Füzeteit, beadott munkáit öröm kézbe venni. Az ügyességet és pontosságot igénylő munkadarabokat gondosan és gyorsan készíti el. Másodikban a mesevetélkedőben csapata az ő vezetésével megnyerte a környei fordulót. Éveken át részt vett a bolyai matematika- és anyanyelvi csapatversenyen, egyéniben indult szavaló- és szépolvasási versenyeken, ahol mindig dobogós eredménnyel végzett. Kitartása és céltudatossága követendő példa lehet bárki számára. A tantestület döntése alapján tanulmányi munkájáért, kitartásáért, szorgalmáért, magatartásáért, társai segítésért részesülhetett a Kisfaludy Oklevél elismerésben.

Bognár Lilla bizonyítványa négy éve kitűnő. Számos tantárgyi dicséretet kapott biztos tudásáért. Az önként vállalt, vagy a rábízott feladatokat mindig pontosan, lelkiismeretesen, precízen elvégezte. Munkájára biztonsággal lehet számítani. Több egyéni és csapatversenyen is részt vett, például a Bolyai matematika versenyen. A tanórákon kívül is mozgalmas életet él: 5 éve lovagol, már több lovasversenyen részt vett. A tatai póni versenyen szerzett arany és ezüstérmeket büszkén őrzi. A színjátszó szakkör munkájában örömmel vállal részt. Szerénysége példás magaviselettel, kitartással párosul, ezért a tantestület döntése alapján méltó arra, hogy a Kisfaludy Oklevéllel kitüntetettek táborába tartozzon.

Kisfaludy Díj elismerésben Füstös Bálint részesült. A végzős diák tanulmányi előmenetele alsós tagozatban végig kitűnő volt, sőt, öt tárgyból tantárgyi kitűnőt kapott: olvasásból, nyelvtanból, matematikából, környezetismeretből és informatikából. A színjátszó-kör aktív tagjaként sok produkcióban nyújtott emlékezetes alakítást, több környező településen a Mikulás-műsorokban is szerepelt. Tanulmányi eredménye felső tagozatban is kiemelkedő.  Kitűnő minősítést szerzett történelemből, angol nyelvből, matematikából, természetismeretből és fizikából is. Tanulmányi versenyeken rendszeresen megmérettette magát, 2016-ban a körzeti angol verseny, 2017-ben a körzeti történelem verseny 1. helyezett csapatának volt tagja. Kedvenc tantárgyai az angol nyelv, a történelem és az informatika. Ezeken kívül a sport is fontos szerepet játszik az életében. A helyi focicsapat oszlopos tagja, ebben az évben játékvezetői vizsgát is tett. Kötelességeit és a rá háruló feladatokat mindig maradéktalanul teljesíti. Udvarias, tisztelettudó, együttműködő fiatalember, tanárai, diáktársai megbízható tudásáért tisztelik, kedvelik.

Mivel a Kisfaludy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai között számos kiemelkedően tehetséges, magatartásukkal, kitartó szorgalmukkal, tanulmányi munkájuk és iskolán kívüli feladataik magas színvonalon való elvégzésével minden növendék számára példát mutató tanuló található, az „Értetek, Nebulókért!” Alapítvány Kuratóriuma úgy határozott, hogy elismerésükre díjat alapít. Az első Kisfaludy Tehetség Díjat Kakuk Mihály negyedikes diák vehette át. Kakuk Mihály négy éven keresztül kitűnő bizonyítvánnyal büszkélkedhetett, félévkor és évvégén egyaránt számos tárgyból jutalmazták teljesítményét, odaadó munkáját tantárgyi dicsérettel. Tudását nem csak az általános iskolában gyarapítja, hanem több helyre is jár magánórákra úgy angol nyelvből, mint hegedűből vagy kempoból. Ha valamit elkezd, fontos számára, hogy minél magasabb színvonalon végezze, minél jobban közelítsen a tökéleteshez. Több megmérettetésen is indult mind egyéni, mind csapatversenyeken. Közülük néhány: Bolyai matematika csapatverseny, 7 mérföldes csizmában heted7 határon át – mesevetélkedő, Böngész országos olvasás levelezőverseny, Kortársak Versmondó Találkozó – Vértesszőlős (II. helyezett). A helyi szépolvasási versenyen minden alkalommal a dobogósak között állhatott, az őszi szavalóversenyek biztos győztese már évek óta. Eddigi legnagyobb eredménye, hogy bejutott a Zrínyi matematikaverseny országos döntőjébe Kecskemétre, ahol 75 negyedikes közül a 35. helyen végzett, tehát az ország sok ezer 10 éves tanulója közül matematikából ő a 35. legügyesebb. A színjátszó szakkör tagja, alakításai igen emlékezetesek. Próbáról próbára formálja, alakítja a különböző szerepeket, igyekszik az eljátszandó figura bőrébe bújni, s jellegzetességgel megformálni. Udvarias, tisztelettudó a felnőttekkel, segítőkész a kortársaival. Társai kedvelik szerénységéért, megbízhatóságáért, elismerik biztos tudását, elfogadják, hogy segítő szándékú véleményét mindig megfogalmazza.

Megosztás