Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Idén is nagy sikerrel rendezték meg Kömlődön a Perdülj ki! Fesztivált, ahonnan ezúttal sem hiányozhattak a környei Szivárvány Táncegyüttes tagjai. A fesztivál különlegességét az adja, hogy középsúlyos, enyhén fogyatékos és egészséges gyermekek találkoznak, ajándékozzák meg egymást produkcióikkal.

A házigazda Kömlőd csoportjai mellett szerdán bemutatkoztak tatai, dunaalmási, környei gyerekek, de érkeztek vendégek Győrből, Martonvásárról és Rum községből is. A környei Szivárvány Táncegyüttes záróműsora hatalmas sikert aratott, a hálás közönség szinte alig engedte le őket a színpadról. A vastapsot az együttes moldvai táncházzal köszönte meg, lelkesen ropták együtt a nézők, résztvevők, gyerekek, felnőttek egyaránt. A rendezvény főszervezője, Nagy Éva a tőle megszokott szavakkal búcsúzott: jövőre veletek – ugyanitt!

Másnap nem tököltek a kis táncosok, hanem tökfaragásba kezdtek, hogy elkészítsék az ilyenkor hagyományos, bájosan riogató töklámpásaikat. A lámpások az iskola folyosóján keltettek sejtelmes hangulatot, miközben a fiúk, lányok nem hazudtolták meg magukat: a termükből kiszűrődő zene ütemére ott is táncra perdültek.

Mint László Márta néptánc-pedagógus elmondta, a tagozat természetesen nemcsak a táncos örökséget őrzi, hanem a régi magyar hagyományokat, népszokásokat is igyekeznek megismertetni, megszerettetni a fiatalokkal. Így ropták az őszi szüreti felvonuláson, Vendel naphoz kapcsolódva rendezték meg a Vegye-vigye vásárt, s már készülnek Szent Márton napjának megünneplésére is, amelyre november 11-én, péntek délután kerül sor.

A töklámpások kapcsán pedig egy – szinte általánosan elterjedt – tévhitet is szeretne eloszlatni László Márta: a hagyomány magyar gyökerekkel is rendelkezik, annak idején őseink is készítették, így szó sincs arról, hogy csak az Amerikában népszerű Halloween ünnepkörhöz lenne köthető.

 

Megosztás