Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Környén is kigyúltak Advent első vasárnapján, december 2-án a Betlehemi jászol és az ünnepi díszvilágítás fényei: idén tovább bővült a Boldog II. János Pál pápa tér és a Főtér füzéreinek sora, s a felújítást követően az ez év augusztusában átadott Római Katolikus Plébánia műemlék épületét is ékesítik. A szeretet ünnepére készülő helyiek ezúttal is megtöltötték a katolikus templomot, majd a Vackor Óvoda és Bölcsőde előtti teret, ahová a Télapó és a manója is megérkezett.

Áncsák Lilla Klára és Vidéki Erzsébet előadásában, Vidéki József orgonakíséretében a karzatról csendült fel Advent első vasárnapján 16 órakor a Dona nobis pacem a környei katolikus templomban, melyet a több évtizedes múltú ünnepség részeként a későbbiekben Szakálné Gaál Monika csodálatos hangja és Vidéki Józsefné, Popovics Milán orgonajátéka is melegséggel töltött meg.

A jelenlévőket elsőként Dr. Árendás József önkormányzati képviselő, az egyházközség tagja köszöntötte, azt kérve, hogy az adventi időszak a vásárlási láz, a csillogó pompa, a harsogó reklámokkal ösztönzött fogyasztás helyett a meghittségről, az ölelésről, együvé tartozásról, a békéről, szeretetről és családról szóljon.

Ajándékainkat a helyes lelkület és szeretet készítse elő, a gondos, személynek szóló kiválasztás, és nem üzleti szellem – fogalmazott, s Gerendai Sándor esperes, plébános atya üzenetét is tolmácsolta: Izaiás próféta egy ilyen világról jövendölt: özönlenek a nemzetek az Úr házába… és Ő megtanítja az embereket útjaira és mindenki az Ő útjain jár… Ez egy ünneplőbe öltözött világ, ahol nem csak a ruha ünnepi, hanem az is, aki hordja…

A karácsony méltó megünneplésének elengedhetetlen része az advent, az ünnepet megelőző négy hét. Az advent varázsos hangulatát, a karácsonyi várakozást jól jelképezi az adventi koszorú, a koszorún meggyúló gyertyák egyre erősödő fénye. Ezt az egyre erősödő fényt, mely bevilágítja a téli éjszakákat, igyekszünk mi is megvalósítani lelkünkben a várakozás idején – fogalmazott Beke László polgármester, ő is kiemelve, hogy a karácsonyi ünnepségek valódi értékét nem az ajándékok drágasága és mennyisége, hanem a szeretet és a hit elválaszthatatlan együttese adja, melynek segítségével a karácsonyt mi is naiv jámborsággal, buzgólkodva várhatjuk, hogy azután szenteste megcsillanhassanak az örömkönnyek mindannyiunk szemében…

A korábban elhangzottakhoz kapcsolódtak Nagy Péter tiszteletes gondolatai is: hangsúlyozta, hogy a külvilág, a fizikai világ mellett a lelkünknek is szüksége van az Adventre, a belső lelki életünknek is rá kell hangolódnia karácsony igazi értelmére. Feladatunk, hogy tiszta lélekkel, őszinte Krisztusvárással készüljünk. Ha megbántottál valakit, ajándékozd meg őt azzal, hogy kibékülsz vele. Ha téged bántott meg valaki, akkor bocsáss meg neki, ez legyen a te ajándékod az ő számára. Valahogy így készülj ebben az évben a karácsony megünneplésére – hangzott el prédikációjában.

A környei önkormányzat, a falu egyházközségei, a Háromkirályok Alapítvány és a Környei Katolikus Karitász közös ünnepi rendezvényén az általános iskola énekkara, a Német Nemzetiségi Dalkör és a Vackor Óvoda és Bölcsőde kamarakórusának műsora varázsolt a továbbiakban karácsonyt idéző, lélekemelő hangulatot, amikor pedig a Betlehemi jászol, a falu ünnepi díszvilágítása mellett az Adventi koszorú első izzójának fénye is kigyúlt, szinte percek alatt megtelt az óvoda előtti tér. Ott a helybeliek, környei intézmények, civil és karitatív szervezetek karácsonyi portékái mellett a kicsiket meleg tea, a felnőtteket forralt bor várta, és az ez alkalomra készíttetett adventi bögre. Az önkormányzat pontosan 10. alkalommal tette adventi kerámiával emlékezetesebbé a közös ünnepvárást: az idei bögre motívumait is Soltész László, a grafika tanszak vezetője álmodta meg és vetette papírra.

A legkisebbeket természetesen ezúttal is a Télapó háza vonzotta leginkább, ahová sokak örömére nem a krampusz, hanem a manója kísérte el. Ő szorgalmasan segédkezett, hiszen többen kívánságlevélkével érkeztek, a manó pedig ezeket pecsételte és gyűjtötte rendületlenül, hogy biztosan eljusson a címzetthez valamennyi. Egy egészen kicsi lány alig akart elköszönni a fehér szakállútól, egy másik, aki nem igazán szereti a telet, tavaszi énekkel készült, s olyan apró lányka is akadt, aki a hosszú sor láttán nagymamája karjaiból integetett, és azt üzente a Mikulásnak, hogy csütörtökön találkozunk az óvodában!

Megosztás