Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

kézmosás-vil.nap.jelképElőször 2008-ban került megszervezésre az UNICEF kezdeményezésére a Kézmosás Világnapja, melynek célja, hogy ösztönözze a higiéniai szabályok betartását, tudatosítsa a szappannal történő kézmosás kedvező hatásait a betegségek megelőzésében. A Kézmosás Világnapjának jelképén játékosan megrajzolt, egymás kezét fogó vízcsepp, szappan és egy kéz látható.

A baktériumok mindenütt jelen vannak az életünkben. A Nemzeti Közegészségügyi Alapítvány által elvégzett vizsgálat eredményei alapján egy szabadtéri ivóvízkút egységnyi felületén 2 700 000, egy kávéházi tálca egységnyi felületén körülbelül 33 800, egy számítógépes billentyűzet egységnyi felületén 260, egy fejhallgató egységnyi felületén pedig 740 baktérium található.

Szerencsére azonban nem mindegyik baktérium káros. Ugyanakkor azonban azt sem szabad elfelejtenünk, hogy vírusok és baktériumok okozzák a náthát és az influenzát, valamint néhány sokkal súlyosabb betegséget is. A megfelelő kézmosás a legegyszerűbb, leghatékonyabb és legolcsóbb módja annak, hogy megelőzhessük a fertőző betegségek elterjedését.

kézmosás2Már az egészen kis gyermekek is képesek rá, hogy megértsék, mik azok a kórokozók, és hogy azok betegséget terjesztenek. Fontos tudniuk, hogy nemcsak akkor kell kezet mosni amikor látható a kosz, a tisztának tűnő kéz is lehet veszélyes. Minden évben Magyarországon országszerte több mint 200 iskola közel 50 000 alsó tagozatos diákja vesz részt játékos iskolai programokban, melyek mind a kézmosás fontosságára hívták fel a gyermekek és szüleik figyelmét.

A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések (hasmenés, tüdőgyulladás) évente 3,5 millió gyerek életét követelik a világon. A gyakori, szappanos kézmosással ez a szám jelentősen csökkenthető. Kutatások azt mutatják, hogy megfelelő kéz-higiénével a hasmenéses megbetegedések száma 45%-kal, a légúti megbetegedéseké pedig 23%-kal csökkenthető.
A mindennapok során segíthet a gyakori kézmosás megakadályozni, hogy megfertőződjünk, illetve megfertőzzük a családunkat vagy egy egész közösséget pl.: iskola, óvoda, munkahely stb.

Hogyan kell megfelelően kezet mosni?

kézmosásA vízzel történő kézmosás önmagában nem elég! A szappan használata lehetővé teszi a látható szennyeződések könnyebb eltávolítását, mint olaj, zsír, stb. A szappanos kezek összedörzsölése elősegíti a baktériumok eltávolítását, a kéz tisztulási folyamatát. A nedves kéz megszárításához papír kéztörlő a legmegfelelőbb. Csak a tiszta és száraz kezek jelenthetnek biztonságot a baktériumok ellen.

Mikor kell kezet mosni?

A kézmosás gyakorisága személyenként eltérő lehet, de minél gyakrabban és alaposabban mossunk kezet. Nem tiszta kézzel ne érintsük vagy dörzsöljük a szemünket, orrunkat, szánkat, mert a kórokozók szennyezett kézről bejuthatnak a szervezetünkbe!

Vannak tevékenységek, melyek alkalmával mindig ajánlott a kézmosás:

WC használata előtt és után
étkezések, ételkészítés előtt
hazaérkezés után
betegek látogatása előtt és után
köhögés, tüsszentés után
állatsimogatás, gondozás után
minden alkalommal, amikor a kezeinken szemmel látható szennyeződés van

Ha nem jutunk el mosdóba, nagyon hasznosak a víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékok vagy gélek is, amelyeket közforgalomban is beszerezhetünk pl.: drogériákban, hyper-,super marketekben, stb…

A helyes kézmosás időtartama min. 1-1,5 perc

 Összeállította: Feketéné Martin Anikó, közegészségügyi-, járványügyi felügyelő, KEM KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve

A helyes kézmosás 6 lépése

1. Nedvesítse be kezét tiszta, langyos vízzel.

2. Tegyen a kezére szappant a folyékony szappan adagolóból.

3. Dörzsölje össze a kezeit legalább 15 másodpercig

4. Öblítse le a szappant tiszta, langyos vízzel.

5. Törölje szárazra kezeit egyszer használatos papír kéztörlővel vagy
saját textil törölközővel.

6. Zárja el a csapot az egyszer használatos kéztörlő használatával!

Megosztás