Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

kézmosásBelegondolt már, hogy az élet számos területén lehet szükség kezünk, vagy a velünk kapcsolatba lépő személy (kezünket, bőrünket megérintő) kezének fertőtlenítésére? Idén Magyarországon 6. alkalommal kerül megrendezésre a Kézhigiénés Világnap. A világnap (május 5.) alkalmából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ismételten felhívja a figyelmet a „Ments Életeket: Moss Kezet” programra.

A tiszta kéz és a kézfertőtlenítés az otthon ápolt fertőző betegek ellátásában is fontos. A beteg környezetében az ápolást a beteg családtagja (ápolója) végzi. Az ápolásnál a beteg ápolása előtt és az ápolás befejezése után, valamint a beteg ruhaneműinek (hálóruha, ágynemű, törölköző stb.), illetve használati tárgyainak érintése után kezet kell fertőtleníteni. A beteg által használt eszközök (pl.: ágytál, kacsa, köpőcsésze) fertőtlenítését és a használt textíliák mosás előtti kezelését gumikesztyűben kell végezni. A folyamat után kézfertőtlenítést kell végezni.

kézmosás2A gyermekeket szintén fel kell világosítani és oktatni is szükséges, hogy hogyan és mikor mossanak kezet a nap folyamán.

Kezet kell mosni legalább: étkezés vagy ételhez nyúlás előtt, köhögés és tüsszentés után, toalett használat előtt illetve után, hazaérkezés vagy az iskolába, a munkahelyre való megérkezés után, szennyezett felületek illetve állatok érintését követően. Koszos kézzel ne érintsük vagy dörzsöljük a szemünket, orrunkat, szánkat, mert a kórokozók szennyezett kézről bejuthatnak a szervezetünkbe!

Ha nem jutunk el a mosdóba (pl.: utazás, túrázás közben), nagyon hasznosak a víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékok vagy gélek.

 KEM KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Feketéné Martin Anikó

járványügyi felügyelő

 

Megosztás