Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

kézmosásA Kézhigiénés Világnap Magyarországon 8. alkalommal kerül megrendezésre. A Ments Életeket: Moss Kezet kampány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) globális betegbiztonsági programjának része. A fertőzések megelőzésére irányuló törekvéseknek azonban a továbbiakban az egészségügyi intézmények falain kívülre is el kell jutnia.

A megfelelően elvégzett kézhigiéne elengedhetetlen, így a megfelelő időben és módon elvégzett kézmosás életeket is menthet. A tiszta kéz és a kézfertőtlenítés nem csak az egészségügyi intézményekben, de a szociális intézményekben, az otthon ápolt betegek ellátásában és a mindennapokban is fontos.

Az otthonában ápolt beteg környezetében az ápolást a beteg családtagja (ápolója) végzi, így számukra is lényeges a megfelelő kézhigiéné betartása. Fontos, hogy legalább a beteg ápolása előtt és az ápolás befejezése után, valamint a beteg ruhaneműinek (hálóruha, ágynemű, törölköző stb.), illetve használati tárgyainak érintése után a kézfertőtlenítés megtörténjen.

A társadalom széles körének figyelemfelhívását elkezdhetjük már azzal hogy a legkisebbeknek – óvodásoknak, kisiskolásoknak – megtanítjuk a kézmosás, kézfertőtlenítés fontosságát.

A Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az intézmények meghívására több alkalommal tartott gyakorlattal egybekötött játékos oktatást általános iskolák alsós évfolyamaiban is. A programot az idei évben is folytatni szeretnénk.

Fontos megemlíteni a 2016. május 5-re meghirdetett Országos Kézmosási Guiness rekord kísérletet, melyre megyénkből 6 általános iskolából több mint 600 gyermek részvételével készülünk.

Összességében elmondható, hogy a WHO kézhigiénés programja sikeresen folytatódik hazánkban is. A kézfertőtlenítés fontosságának üzenetét egyre szélesebb körben sikerül terjeszteni.

Tanácsok:

Kezet kell mosni legalább: étkezés vagy ételhez nyúlás előtt, köhögés és tüsszentés után, toalett használat előtt illetve után, hazaérkezés vagy az iskolába, a munkahelyre való megérkezés után, szennyezett felületek illetve állatok érintését követően.

Koszos kézzel ne érintsük vagy dörzsöljük a szemünket, orrunkat, szánkat, mert a kórokozók szennyezett kézről bejuthatnak a szervezetünkbe!

Ha nincs elérhető folyóvíz (pl.: utazás, túrázás közben), nagyon hasznosak a víz nélkül is alkalmazható alkoholos kézfertőtlenítő folyadékok vagy gélek.

                   KEM KH Népegészségügyi Főosztály Járványügyi Osztály

Megosztás