Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

kézmosás4Felmérések alapján az emberek kb.: 60%-a nem mos kezet hazaérkezés után. Idén Magyarországon 5. alkalommal kerül megrendezésre a Kézhigiénés Világnap. Azáltal, hogy évente egy napon a kézhigiéné fejlesztésére összpontosítunk, a kezdeményezés folyamatosan és fenntartható módon előmozdítja a helyes kézhigiénés gyakorlatot az egész világban.

A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kezeinkre környezetünkből különböző kórokozók kerülnek. Ha a kórokozókkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és gyulladást is okozhatnak. Közvetítő a piszkos kéz! Különösen fontos a gyermekek és a betegek védelmére figyelni.

Hol marad koszos a kezünk kézmosás után? kézmosás3A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására, pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább 1-1,5 percig tartó kézmosás szükséges. A WHO felmérései szerint a világon évente 3,5 millió gyermek hal meg olyan betegség következtében, amit kézmosással meg lehetne előzni.

Az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23%-át lehetne megelőzni.

 

KEM KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv

Feketéné Martin Anikó – járványügyi felügyelő

 

 

Megosztás