Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

16k.bánya.08191991-ben készült el a Hősi Emlékmű Környebányán, azóta hagyomány, hogy ünnepségeik, megemlékezéseik kezdetét harangszó jelzi. Így történt ez pénteken is, amikor Szent István és az új kenyér ünnepére nem csupán helyből, de Szentgyörgy pusztáról, Tagyosról, Irtásról, Környéről is érkeztek vendégek, a rendezvényt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, valamint Vértessomló és Várgesztes nyugdíjas bányászainak képviselői is megtisztelték jelenlétükkel.

A II. világháború során, vagy annak következtében 42 környebányai vesztette életét, s az 1956-os forradalom során is hősi halált halt egy fiatalember. A településrészen 1991-ben adatott meg, hogy társadalmi összefogással emlék készüljön az áldozatoknak, hősöknek. 37k.bánya.0819Akkor határozták el, hogy ünnepeik kezdetén megkondítják a harangot hősiességük, áldozatuk emlékére, hiszen eleiknek köszönhető, hogy ma is létezik Környebánya.

Pénteken már a harangszó felcsendülése előtt a Tatabányai Bányász Mazsorett Csoport menettánca adta mindenki tudtára, hogy hamarosan kezdődik az ünnepi esemény, melyre ezúttal is méltó, színes műsorkoszorúval, egyéni 24k.bánya.0819szavalatokkal, dalokkal, csoportos produkciókkal készültek Bozó Kucskár Anikó felkészítésében gyerekek, fiatalok, felnőttek, hiszen – ahogy Svétecz László képviselő beszédében is elhangzott – Környebányán szép hagyománya van az ünneplésnek és a méltó megemlékezésnek. Utalt a Hősi Emlékmű 25 évvel ezelőtti elkészültére, s arra, hogy ilyenkor az államalapítás és Szent István király mellett azokra is emlékeznek, akik életüket vesztették a második világháborúban és 1956-ban.

35k.bánya.0819Ma beszélnünk kell azokról is, akik segítségével a mindennapi kenyerünk az asztalra kerül. A kétkezi ember munkájára is legalább akkora szüksége van nemzetünknek, mint a mérnökére, aki utakat épít, hiszen ezeknek az embereknek a munkája teremti meg a mindennapi létünkhöz szükséges alapot. Ezért fontos a mai ünnepen köszönetet mondanunk mindenkinek, aki munkájával, az általa előállított értékekkel hozzájárult, hogy településünk gyarapodjon és ezáltal gyermekeink rendezett körülmények között nevelkedhessenek, hogy idősebb polgáraink biztonságban élhessék nyugdíjas napjaikat – fogalmazott a képviselő, majd a jelenlévők a 45k.bánya.0819Hősi Emlékműnél helyezték el a kegyelet virágait.

Az ünnepség hagyományosan gulyáspartival folytatódott az Erdei Iskolában, ahol az ifjú mazsorett hölgyek táncos produkcióikkal, Szilbereki Katalin és Horváth Marika népszerű slágerekkel, dalokkal szórakoztatta a nagyérdeműt, az utcabálban pedig Troják Frigyes Zenekara gondoskodott a talpalávalóról.

 

Megosztás