Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Nagyjából két éve ismerkedtem meg a csángó-magyar keresztszülői programmal, és olvastam el Ankuca bájos levelét, amiért a mai napig hálás vagyok Láng Évának. Akkor egyetlen perc alatt döntöttem, s „váltam” a csángó kislány magyar keresztszülőjévé. Július végén végre személyesen is találkozhattunk, mégpedig Környén, ugyanis ő is Magyarországon vakációzhatott idén. A 25 magyarfalusi gyermek a táborozásuk egyik estéjén Környén, a főtéren adtak ízelítőt gyönyörű viseletükből, táncaikból, nyelvjárásukból, ízes meséikből.

A több mint ezer kilométerre található, legkeletibb moldvai település magyar tanítóival, Kiss Csabával és Annamáriával, no meg magával a településsel, az ott élőkkel pár esztendeje egy zarándokút során ismerkedett meg Láng Éva, és döntött a keresztszülőségről. De nemcsak saját csángó keresztgyermekének sorsát követi gondoskodva. Két esztendeje egy tatai házaspár, Pálinkás Zoltán és Zsuzsa sok-sok szervezőmunkájának eredményeként egy hetet tölthettek a moldvai gyerekek a vizek városában, s egy napra Környére is ellátogattak. Az itteni „erőket” akkor is Láng Éva mozgósította, s egy igazán élménygazdag napot töltöttek el a falunkban.

Idén egy esti villámlátogatásra érkeztek, s ahogy magyar tanítójuk, Annamária fogalmazott, számukra nagyon-nagy élmény, hogy Magyarországon, az Anyaországban, magyar környezetben lehetnek, ahol magyar nyelven beszélnek.

A gyerekeink román állami iskolába járnak, román óvodába, és román szentmisén vesznek részt. Tehát néha még én magam is csodálkozom, hogy ilyen hűen és szépen őrzik az archaikus csángó nyelvet. A családokban a nagyszülők egymás között még magyarul, illetve csángó nyelven beszélnek, de az az anyuka, aki esetleg egyedül van otthon, mert a férje külföldön dolgozik, az románul köteles megtanítani a gyerekét, mivel a gyereke román óvodában és iskolában fog tanulni. A gyerekek akkor tanulnak meg a szülőktől magyarul a legtöbbször, mikor otthon van az édesapa is, mert az az érdekes, hogy az édesapa meg az édesanya mindig magyarul beszélnek egymással. És van olyan nagyszülő, aki csak magyarul beszél, magyarul gyónnak, nem is tudnak románul beszélni. De sajnos nagyon érinti őket is már az elrománosodás – mesélte Annamária, aki a férjével 2013-ban érkezett Magyarfaluba, s bizony nehéz körülmények között kezdték a pedagógusi pályájukat. A kezdetekre így emlékezett vissza: nem volt fürdőszobánk, nem volt vizünk a lakásban. A munkánkat egy 16 m2-es osztályteremben kezdtük el, a férjem a szomszéd konyhájában tanított. Ennek ellenére sikerült 120 gyereket tanítanunk, és amióta tanítók vagyunk, ez a létszám megmaradt, annak ellenére, hogy már Moldvában is fogynak a gyerekek, kevesebb gyereket vállalnak a családok. A mostani évre sikerült odáig eljutnunk, hogy egy román állami régi óvoda épületét tudjuk kibérelni, ahol 2 osztálytermünk van, és ott taníthatjuk a gyerekeket. Visszatanítjuk nekik a régi hagyományokat, régi táncokat, moldvai népmeséket, vagy ők tanulják meg a nagyszülőktől, öreg néniktől, és elhozzák hozzánk. Én is székely vagyok, Gyergyóremetéről, a férjem Barótról jött, tehát nekünk is azzal kellett kezdeni, hogy megtanultuk a helyi nyelvjárásokat, megtanultuk azt, hogy a villa az furkulica, megtanultuk, hogy a paradicsom padladzsika, a pénz param…

Ezt az ízes, a magyar fülnek furcsán csengő, mégis a szívünkhöz oly közelálló nyelvjárást varázsolták a gyerekek Környe főterére meséikkel, dalaikkal, és a községünkben is igen népszerű moldvai táncokat, amely muzsika hallatán mindenkinek kedve lenne táncra penderülni.

Nagy-nagy köszönet mindenkinek, aki részt vett a kis környei csángó „esten”, köszönet a Nő Klub tagjainak, akik ismét maguk készítette ajándékkal kedveskedtek, s mindenkinek, aki ruhaneművel, játékkal, mindenféle ajándékkal meglepte a gyerekeket, segített a tóparti vendéglátásban. Az önkormányzatnak köszönhetően valamennyi gyermek kis ajándékcsomagot vehetett át, a Német Nemzetiségi Önkormányzat pedig a vacsora után fagylalttal kedveskedett a fiúknak, lányoknak. A nyári táborozás, a magyar iskola működtetésének költségeihez adományforintok is gyűltek igen szép számmal, hiszen a szökőkút mellett kihelyezett láda az est végére 56 ezer forintot rejtett. Köszönjük!

 

Megosztás