Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Elhoztam Szent Márton püspök vesszejét. A szokást nem mi kezdtük s nem mi végezzük. Állatainknak annyi szaporodása legyen, ahány ága-boga van a vesszőnek – ezzel a Márton-napi köszöntővel üdvözölte Tirhold Kármen, a Német Nemzetiségi Önkormányzat képviselője szombat délután az ünnepség résztvevőit a környei általános iskolában.

A Környei Németek Baráti Köre és Kultúregyesülete már kilencedik alkalommal rendezett az önzetlensége, adakozása, jószívűsége révén legendássá vált Szent Mártonhoz kapcsolódóan ünnepséget, így jövőre már jubileumi programra várják az érdeklődőket. A mai Szombathely környékén született püspökhöz számos népszokás kötődik, a gyerekek általában lampionos felvonulásokat tartanak, így természetes hogy a Német Hagyományőrző Gyermekcsoport Krállné Mózer Nikoletta vezetésével is apró lampionokkal érkezett az iskola tornacsarnokába. Az 1999-ben alakult csoportban jelenleg 18 apró óvodás ropja heti két alkalommal, s sajátítja el játékos formában a német hagyományokat és mondókákat. Bár a lépteik olykor bizonytalanná váltak, s kérdő tekintettel, mosolyogva keresték párjukat, bájos hagyományőrző előadásuk méltán érdemelt vastapsot.

A Várgesztesi Német Nemzetiségi Dalkör is régi ismerősként érkezett Környére, s a Hartdégen Sándorné vezette énekkar ezúttal is remek hangulatot teremtett, nem is maradt el az elismerő jutalom vastapsuk. De ugyanilyen közönségsikert aratott a Szivárvány Táncegyüttes utánpótlás csapatának kapuzó, s a felnőttekkel kiegészült felsős-középiskolás csoportjának klarinét polkája, a Német Nemzetiségi Dalkör régi, környei dalokból összeállított csokra, s az Ausztriából már kilencedik esztendeje visszatérő Originale Sautanz-musi zenekar, amely a hagyományőrző produkciók után éjszakába nyúlóan húzta a talpalávalót.

Megosztás