Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Tai chi, tűzoltóautó, mazsorett és kempo bemutató, arcfestés, Csiri-Biri Játéktár, lángos evő és főzőverseny, gulyás, muzsika, vidám hangulat és ha nem is ragyogó napsütés, de kellemes időjárás – ezt kínálta a környei Családi Majális a tó partján május 1-jén. A pandémia miatt legutóbb 2019-ben majálisozhatott együtt Környe apraja, nagyja, s bár ezúttal elmaradt a főzőverseny résztvevőinek száma a megszokottól, akik a program mellett voksoltak, nem bánták meg, hogy a tóparton töltötték a napot.

A reggeli órákban még gyérnek tűnt a tűzhelyek körül szorgoskodók száma, aztán szépen, fokozatosan benépesült a part. A „megmozgatós” programok sorát a tai chi nyitotta, Dr. Árendás József vezetésével. A tai chi rendszere a chi, a belső energia zavartalan áramlására épül, gyakorlása jó egészséghez vezet, stresszoldó hatása kiemelkedően jó. Segíti a test helyes tartását és lazítását, a koordináció javítását, a koncentráció fenntartását, valamint szabad utat nyit az energiának. Aktivizálja, és folytonossá teszi keringését az egész testben. A megerősödött energiaáramlás erősíti a vérkeringést. A már 11 éve működő csoport mindezt már tapasztalja is magán, ezért „toboroznak” folyamatosan a majálison is, hiszen várják és örömmel fogadják a csatlakozni vágyókat.

A már hagyományos családi sportvetélkedőre négy formáció nevezett, s bár nem valamennyien a szó klasszikus értelmében vett családként teljesítették a Gubicza István által megálmodott feladatokat, lelkesedésben, kitartásban egyik csapatnál sem volt hiány: felnőttek, fiatalok, gyerekek egyaránt küzdöttek a labdával, ütővel, bójákkal, no meg egyáltalán nem utolsó sorban az idővel, míg kialakult dobogós helyezések sora. Különdíjat vehettek át a Leopárdok, egy lány és három fiú, akik kifejezetten a vetélkedőre alkottak csapatot. A harmadik helyezettnek járó ajándékokat a Párducok nyerték el, második helyen a Vadmacskák végeztek, és magabiztos győzelmet arattak a Tigrisek.

Természetesen nem maradt sokáig üresen a családi sportvetélkedő területe sem az eredményhirdetést követően, hiszen a faluban már jól ismert Csiri-Biri Játéktár „hasznosította” minden négyzetméterét az internet nélkül is szuper jól működő nagyméretű, fából készült ügyességi játékokkal, és aratott ezúttal is kicsik, nagyok körében egyaránt hatalmas sikert.

Színes mazsorett bemutatóval érkezett a DanceArt Táncstúdió, a vezetőjük, Soós Krisztina méltán lehet büszke az ifjú hölgyekre, hiszen 2021-ben Bognár Lilla Viktória és Rajcsány Gréta lettek Európa legjobbjai, őket a bemutató után Beke László polgármester ajándékkal köszöntötte. Bognár Lilla Viktória 10 éves korától, 2018 óta mazsorettezik. Regionális versenyeken a 3 év alatt, szólóban: 8 bronz, 6 ezüst és 7 arany érmet szerzett. 2021-ben Európa Bajnok lett junior korcsoportban, tradicionális két botos mazsorett kategóriában.

Rajcsány Gréta 2019 februárjában iratkozott be a Környei Mazsorett és Tánccsoportba, és 2020 augusztusában már a Ritmuscsapatok Országos Táncversenyén mutatkozott be szólótánccal, s végzett korcsoportjában a második helyen. A pandémia ideje alatt is minden nap gyakorolt, melynek hamarosan meg is lett az eredménye. A Magyar Látványtánc Sportszövetség által megrendezett Területi Bajnokságon „Mazsorett Látványtánc Bottal/Twirling – Gyermek – Szóló” kategóriában ezüst minősítést kapott, és ezzel lehetőséget arra, hogy részt vehessen az Országos Bajnokságon, ahol már I. helyezést ért el. Ezt követte a 2021-es Európa Bajnokság, ahol Majorette színpadi tánc bottal/Twirling gyermek szóló kategóriában Arany minősítést kapott.

A mazsoretteket a Gyémánt Kempo SE Környe bemutatója követte Bognár Levente mester kommentálásával. Mint elhangzott, a kempo összetett harcművészet és küzdősport. Alapja az utcai önvédelem, éppen ezért cél minden hatékony technika megismerése, legyen az állóharc, azaz ütés, rúgás, dobásküzdelem, földharc, vagy fegyveres küzdelem. A majdnem tíz esztendős egyesület többszörös világbajnokokkal dicsekedhet, a közönség őket is láthatta a majálison, és őket is köszöntötte a polgármester.

Varga Imola 2015 szeptemberében, nem egészen 7 évesen kezdett kempózni. Csákváron él, 2018 októbere óta jár Környére a Gyémánt Kempo Sport Egyesületbe.  A 7 év alatt az itthoni versenyeken összesen 45 érmet gyűjtött, amiből 27 arany, 14 ezüst és 4 bronzérem. Természetesen az idén Portugáliában megrendezett WAC Kempo világbajnokságra a legbüszkébb, hiszen földharc és full kempo versenyszámokban világbajnoki címet, light kick küzdelemben pedig bronzérmet szerzett.

Budai Levente 2012 márciusában, 6 évesen kezdett el megismerkedni a Zen Bu kan Kempo-val. Edzésről edzésre fejlődött, versenyről versenyre egyre több és színesebb érmeket gyűjtött be, korosztályában minden évben megszerezte a magyar bajnoki címet egy, vagy több divízióban. Már 2017-ben, 12 évesen látható volt, hogy érdemes lesz harcba szállnia a világbajnoksághoz szükséges pontok megszerzéséért, és 2019-re el is érte. Három éve Portugáliában a küzdelmi számokban 2 arany és 1 ezüstérmet, technikai számokban 1 ezüst és 1 bronz érmet szerzett, idén pedig, szintén Portugáliában tovább gyarapította a világbajnoki érmeinek számát:  a Submission (GI-Földharc) és a Knockdown (pusztakezes küzdelem) után a dobogó legmagasabb fokára állhatott, a Kempo KO-ban (K1 küzdelem) ezüstérmet szerzett. Közben Levente a nyár folyamán övvizsgára készül, hiszen fontos mérföldkőhöz érkezett a kempóban: ha sikeres vizsgát tesz jövőre, fekete övvel ünnepelheti a szervezet 10 éves fennállását.

Mindeközben 15 tűzrakó helyen készültek az ételek marhából, sertésből, káposztából, vaddisznóból, halból, csirkéből, gombából, aszalt szilvából, egyszóval tengernyi alapanyagból, a csapatok természetesen valamennyien abban a reményben szorgoskodtak, hogy az eredményhirdetés során ők hódíthatják el a Vándor Fakanalat. Mivel az elmúlt két évben virtuális főzőversenyt hirdetett az önkormányzat, a díjazottak idén vehették át személyesen az ajándékaikat. 2020-ban Bublovicsné Rajeczky Gabriella végzett az első helyen, második lett Szappanos Jánosné, harmadik Matics Olivér és felesége, különdíjat nyert el Magosi Kitti és Erl Zoltánné. Tavaly Tirhold Kármen, Hamburger Gréta, Kun Jázmin, és Szűcs Hanna nyerte el a fődíjat, második lett a Králl család, harmadikak a Fúró lányok és Horváth Renáta, különdíjat kapott Sári Szilvia és Pacsmag László.

Az idei versenyen négy különdíj odaítéléséről is döntött a Geiszt Imréné, Pataki Tímea, Végertné Nedermann Éva összeállítású zsűri, hiszen – ahogy az eredményhirdetéskor elhangzott – valamennyi étel rendkívül ízletes volt, és nem kis fejtörést okozott a rangsor kialakítása. Különdíjat kapott a Lucky Pack, a Friedrich család, A medve újra felmegy a hegyre, és a Stüszi vadász elnevezésű formáció. A Zsíros zsiványokat a csipetkével készített csülkös, káposztás babgulyásuk a harmadik helyre repítette, a Horgászok számára pedig a második helyezést eredményezte a tejszínes harcsájuk szalonnával, gombával, galuskával. A Vándor Fakanalat a Baráti társaság hódította el, ők marhapörköltet készítettek medvehagymával, gombával, rozmaringgal.

Finom falatokban tehát ezúttal sem volt hiány, a közkedvelt lángosevő versenyre mégis bőven akadt jelentkező, olyannyira, hogy két futamot is indítottak, miközben az Idősek Klubjának munkatársai szinte futószalagszerűen sütötték a lángost, amihez a 24 kilónyi tésztát az iskolai konyha munkatársai gyúrták be.

Itt minden kigyulladt! – sikított ijedt kétségbeeséssel egy 3-4 év körüli kisfiú, de édesapjának sikerült megnyugtatnia, hogy nem véletlenül, és aggodalomra semmi ok, hiszen itt vannak a tűzoltók. A Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület is állandó résztvevője a Majálisnak, idén a gyerekek, felnőttek számára tálcatüzekkel szimulálták az esetleg a családi ház környezetében előforduló tüzeket, azok legpraktikusabb oltási formáját, a tűzoltó készülékek használatát.

A nap zárásaként érkezett, és hangulatban mindent vitt a KaDarka Társulat, amely több mint 10 éve alkot a térségben színházi és könnyűzenei produkciókat. A társulat két vezetője Karap Diána és Dallos Zoltán mellett, Torzsa Gabriella, Pataki Csaba és Horváth Gyuri is a kezdetektől a csapat tagjai, a legutóbbi nagyobb színházi produkciójuk, a Katyi alkalmával, Pusztainé Nagy Enikő is csatlakozott hozzájuk, aki első alkalommal lépett fel velük zenés előadásban. Dallos Zoltán hét éve Környén és Bokodon is elkezdte a gyermek tehetséggondozást, így a KaDarKölykök egy része, Peredi Dóra, Boldog Zsófia, Nagy Antónia Evelin, Tóth Eliza Virág, Erdélyi Balázs, Gánics Torda, Monori Dominik is megcsillogtatta tehetségét a legismertebb slágerek akusztikus feldolgozásai, operett és musical részletek előadása során.

 

 

Megosztás