Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A két alapvizsgát tevő diákunk Domán Dóra és Végh Viktória, már kisiskolásként ismerkedett meg a népi játékokkal, ízlelgette, milyen is a tánc. Elvégezték a két előképzőt, majd az alapfok hat évfolyama után alapvizsgát tettek táncgyakorlatból, folklórismeretből. A fiatalok a május 27-ei táncgyakorlat vizsgájuk után már az elméleti számvetésre készültek, hiszen nem csak a színpadon kellett bizonyítaniuk, hanem néprajzi ismereteikből is. A tánc szeretetét először László Mártától, majd 2019-től Jakab Andrástól vették át.

A diákokra igen átfogó téma várt. Elsőként a folklórismeret tantárgy kérdéseit kellett megválaszolni, melyben az évkör jeles napjairól, népszokásairól adtak számot. Számos hagyományt megelevenítettek a tanév során, így az élmények is segítettek a vizsga sikerében. Ezt követően a bizottság táncfolklorisztikai kérdéseket tett föl, melyekben szót ejtettek Martin György kutatómunkájának fontosságáról, a tánctípusokról, elnevezésükről. Főként a tanult tájegységek táncait, zenéjét kellett elemezni. Végül a gyakorlati vizsgán a tételhúzás után a Gömöri-, és az Ipolymenti táncokból láthattunk bemutatót. Énektudásukkal elvarázsolták a vizsgabizottságot. András bácsi furfangos kérdéseire mosolyogva adtak határozott válaszokat, ezzel bizonyítva biztos tudásukat.

A végzősök kiválóan teljesítettek, munkájuk példa értékű a kisebbek számára.

Köszönjük Dórinak és Vikinek a színvonalas, jó hangulatú vizsgát, Jakab András tanár úrnak és Kelemen Petra Piroskának a felkészítést.

Horti Károlyné intézményvezető-helyettes

Megosztás