Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

1iskola-karácsonyHa most figyeltek magatokra egy picit, bizony hallhatjátok, hogy az ünnep már halkan kopogtat a szívetek ajtaján… azt az ünnepet várjuk, amely a legfontosabb emberi érzést jelképezi, a szeretetet – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Láng Éva a Kisfaludy Mihály Általános Iskola karácsonyi ünnepségén a gyerekeket, akik közül a kisebbek – ahogy a pedagógus fogalmazott – már minden bizonnyal számolgatják, hányat kell még aludni.

2iskola-karácsonySzombat délelőtt a szenteste meghitt hangulatát, a békét és szeretetet karácsonyi dalokkal varázsolta a Művelődési Ház falai közé Szarka Katalin felkészítésében és zongorakíséretében az intézmény kórusa, majd a negyedikes diákok időutazásra invitálták az ünnepség résztvevőit.

A tanulók a Soltész László keze nyomát dicsérő, korhű díszletek között a 150-200 évvel ezelőtti karácsonyváró órákat idézték, amikor még egy fedél alatt laktak a nagyszülők, a fiak, a menyek, a lányok és az unokák. Amikor a karácsonyi asztalra három megszentelt abrosz is került, mert később abból vetették a magvakat, hogy áldás legyen a növényeiken. A nagyszülők asztalbontásig nem kelhettek fel. 14iskola-karácsonyA nagyanya azért, hogy jól ülő kotlósaik legyenek, a nagyapa meg a méhekre vigyázott: ha felkelt volna, elrepül a méhraj. És az ünnepi asztalnál könyökölniük sem volt szabad, mert az meg kelést okoz. Ha a szenteste kettévágott alma valamennyi magva egész maradt, a következő esztendőre szép időt jelzett. A gyümölcsből, amely a család egységét jelentette, a nagyapai intelem mellett falatoztak valamennyien: ha úgy alakulna az életben, hogy eltévednétek, gondoljatok erre az almára, megtaláljátok a hazavezető utat!

30iskola-karácsonyA darabban megelevenedtek az egykori népszokások, Betlehemes játékok, a pásztorok Keltai Gábor koreográfiájára járták a botos táncot, s a nagymama arról is mesélt miért fenyő a karácsonyfa? „Ez még akkor történt, amikor Jézus urunk a földön járt, és gonosz emberek miatt bujdosnia kellett. Először egy sűrű lombú fa alatt keresett menedéket, de a fa rászólt: menj el tőlem, nem bújtatlak! Ha itt találnak, engemet kivágnak! És elment Jézusunk más fákhoz is, de mind elutasították, nem segítettek neki. S az utolsó pillanatban a fenyőfához ért. A fenyő gyenge ágaival betakargatta Jézust, s noha alig volt lombja, mert ritka a levele, mégsem vették észre az üldözők a bujdosó Jézuskát. Mikor elmúlt a veszély, Jézus előlépett a fa alól és így szólt megmentőjéhez: soha ne hullasd el leveledet! Akkor is virulj és zöldülj, amikor a többi fa levél nélkül sorvadozik. S légy délcegebb minden fánál! Légy az emberek öröme, és emlékezetemre ágaidon gyújtsák meg a karácsonyi gyertyát.”

A felkészítők, Láng Éva, Odlerné Takács Zsuzsanna és Staudinger Ágota, s természetesen a negyedikes kis szereplők méltán fogadhatták magukkal ragadó előadásuk végén és a kórussal közös finálét követően a vastapsot, hiszen a néző valóban végig úgy érezhette, hogy évszázadokat utazott az időben, s velük együtt, a palóc falusi ház tisztaszobájában várja a karácsonyt, a kis Jézus megszületését.

49iskola-karácsonyHagyomány, hogy az iskolások karácsonyi ünnepségén a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Kisebbségi Bizottsága a pedagógusok javaslata alapján elismerésben részesíti azokat a diákokat, akik az év során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, vagy aktív résztvevői a falu közösségi, kulturális eseményeinek. Ezúttal Vadász Éva, a bizottság elnöke kilenc diáknak gratulált. Bublovics István (2.a) úszásban, Szántó Csongor (4.a) a tanulmányi versenyeken, kulturális rendezvényeken, Domina Máté (4.b) és Holló János (8.a) kajak-kenu sportágban, Labossa Luca (4.b) és Szűcs Kinga (4.b) a tanulmányi és sportversenyeken, Tóth Hunor (4.b) a tanulmányi versenyeken, Szemeti Zétény Szilveszter (4.b) sí és atlétika sportágakban elért kiváló teljesítményéért vehetett át elismerést, míg Szemeti Laborc Gellért (5.b) az Országos Amatőr Gyermek Síbajnokságon elért I. helyezéséért, s a Kilimanjaro megmászásáért. Laborc ez év augusztusában édesapjával ért fel az Uhuru peak (5 895 m) csúcsra, az általa megtett útvonalon jelenleg ő a legfiatalabb a világon, akinek ezt sikerült teljesítenie.

3iskola-karácsony 4iskola-karácsony 5iskola-karácsony 6iskola-karácsony 7iskola-karácsony 8iskola-karácsony 10iskola-karácsony 11iskola-karácsony 12iskola-karácsony 13iskola-karácsony 16iskola-karácsony 18iskola-karácsony 19iskola-karácsony 20iskola-karácsony 21iskola-karácsony 22iskola-karácsony 23iskola-karácsony 24iskola-karácsony 25iskola-karácsony 26iskola-karácsony 27iskola-karácsony 28iskola-karácsony 29iskola-karácsony 31iskola-karácsony 32iskola-karácsony 33iskola-karácsony 34iskola-karácsony 35iskola-karácsony 36iskola-karácsony 37iskola-karácsony 38iskola-karácsony 39iskola-karácsony 40iskola-karácsony 41iskola-karácsony 42iskola-karácsony 43iskola-karácsony 44iskola-karácsony 46iskola-karácsony 47iskola-karácsony 48iskola-karácsony 49iskola-karácsony

 

Megosztás