Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

28iskola-karácsonyPéntek délelőtt a szenteste meghitt hangulatát, a békét és szeretetet karácsonyi dalokkal varázsolta a Művelődési Ház falai közé Szarka Katalin felkészítésében és zongorakíséretében az általános iskola kórusa, majd Demeter Éva és Hörömpöli Tiborné felkészítésében a negyedikes diákok idézték fel a régi ünnepek hagyományait, meghitt hangulatát.

Azokat az időket, amikor még őrizték a régi szokásokat, s a karácsonyi vacsorát is a nagymamától látottak szerint készítette az édesanya, miközben lánya sürögve-forogva leste el a mozdulatokat. Amikor a karácsonyi asztalra minden évben szilvaleves és mákos guba került, no meg a nagy becsben tartott ünnepi terítő, amellyel a hiedelem szerint a következő évben betakarták a beteg embert, meggyógyult. Évtizedekkel ezelőtt karácsonykor egy ezüstpénzt is tettek a kézmosó vízbe, hogy szerencsések legyenek.

34iskola-karácsonyA pódiumjátékban az egykori népszokások, Betlehemes játékok is megelevenedtek, a pásztorok botos táncot jártak, s a Szent családhoz a három király is bekopogtatott. A kis szereplők előadásuk végén méltán fogadhatták a vastapsot, hiszen a néző valóban végig úgy érezhette, hogy időutazáson vesz részt, s a régmúlt idők családjával közösen várja a karácsonyt, a kis Jézus megszületését.

A műsor elkészítéséhez nyújtott segítségért köszönet Aknai-Mike Mariannak, Juhász Katalinnak, Kolosszár Anikónak, Nitas Attilának, Czigléné Major Juditnak, Benkőné Szegedi Máriának, Oláh Mihálynénak, László Mártának, Dr. Szemetiné Horn Bernadettnek, Viskovics Andreának, Magyarits Katalinnak, Soltész Lászlónak, Vanya Balázsnak, Török Mihálynak.

Hagyomány, hogy az iskolások karácsonyi ünnepségén a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottsága a pedagógusok javaslata alapján elismerésben részesíti azokat a diákokat, akik az év során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, vagy aktív résztvevői a falu közösségi, kulturális eseményeinek. 39iskola-karácsonyBeke László polgármester ezúttal hét diáknak és két pedagógusnak gratulált. A bizottság a község kulturális rendezvényein való szerepléséért Muhari Alexet, Valakovics Dominikot, Varga Ágnest és Szántó Csongort jutalmazta meg. Bublovics István harmadikos úszó, korosztályában az országos ranglista vezetője, kiváló sporteredményeiért vehetett át oklevelet. Lengyel Renáta és Szemeti Laborc Gellért hatodikos tanulók úszásban és atlétikában elért kiemelkedő eredményeiért részesültek elismerésben. Az iskolában évek óta működik nagy sikerrel egy színjátszó csoport, amely előadásaikkal nemcsak a környei, hanem a környékbeli iskolák, óvodák gyermekeinek is sok örömet szerez. A bizottság a tevékenységük elismeréseként a színjátszók két vezetőjét, Láng Éva és Odlerné Takács Zsuzsa tanítónőket jutalmazta. (Odlerné Takács Zsuzsa az oklevelet a délutáni, Idősek Karácsonya ünnepségen vette át.)

1iskola-karácsony2iskola-karácsony 3iskola-karácsony 4iskola-karácsony 5iskola-karácsony 6iskola-karácsony 7iskola-karácsony 8iskola-karácsony 9iskola-karácsony 10iskola-karácsony 11iskola-karácsony 12iskola-karácsony 13iskola-karácsony 14iskola-karácsony 15iskola-karácsony 16iskola-karácsony 17iskola-karácsony 18iskola-karácsony 19iskola-karácsony 20iskola-karácsony 21iskola-karácsony 22iskola-karácsony 23iskola-karácsony 25iskola-karácsony 26iskola-karácsony 27iskola-karácsony 29iskola-karácsony 30iskola-karácsony 31iskola-karácsony 32iskola-karácsony 33iskola-karácsony 35iskola-karácsony 36iskola-karácsony 37iskola-karácsony 38iskola-karácsony 40iskola-karácsony 41iskola-karácsony

Megosztás