Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A családok otthonát, a szenteste meghitt hangulatát idézték a Művelődési Ház falai közé december 21-én délelőtt az általános iskolások. Karácsony ünnepéhez sok-sok népi ének és dal kapcsolódik. Ha ezeket énekeljük, vagy csak hallgatjuk, megsegíti a szívünk ünneplőbe öltöztetését. Szarka Katalin felkészítésében az énekkar előadásában öt ilyen dal csendült fel, majd a 4.b osztályos gyerekek Gondek Katalin gyűjtésében és dramatizált elrendezésében versekkel varázsolták a színpadra a tél hangulatát.

A most következő műsorszám ajándék a művészeti iskola táncosaitól és pedagógusuktól, László Mártától – hangzott el a néptáncosok produkciója előtt, hiszen ajándék a fény, mely nélkül nem élnénk, és a békesség, a nyugalom, melyet a közösen választott zenéjükre készült koreográfia árasztott. A dalban táncuk karácsonyi üzenete is elhangzott: „nincs más út csak a jó szó…”, mert a jó szó csodákra képes!

Karácsony közeledtével máig őrzött, szép magyar népszokás a karácsonyi betlehemezés, amikor a gyerekek, felnőttek megjelenítik Jézus születésének eseményeit. A 4. a osztály diákjai betlehemes műsorukkal léptek színre Láng Éva és Odlerné Takács Zsuzsanna felkészítésében, hiszen Karácsonykor Jézus születését ünnepeljük. Ügyeljünk rá, hogy úgy, mint saját születésnapunkon is, ne az ajándék legyen a középpontban, hanem az ünnepelt – szólt az ő üzenetük.

Az iskolások karácsonyi ünnepségén a képviselő-testület Kulturális, Oktatási, Sport és Nemzetiségi Bizottsága idén is jutalomban részesítette azokat a diákokat, akik az év során kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a sport, előadó művészet területén, vagy aktív résztvevői a falu közösségi, kulturális eseményeinek. Vadász Éva, a testület elnöke, valamint Takácsné Eichhardt Emma ezúttal négy diáknak és egy pedagógusnak gratulált. A sport területén elért kimagasló eredményéért elsőként Marosi Áron (6. a) vehetett át jutalmat. Áron néhány éve ismerkedett meg a teremkerékpározással, kiváló eredményeit tehetségének, szorgalmának, kitartó munkájának köszönheti. 2016-ban a Szlovák Kupán második helyezett lett, idén már nem talált legyőzőre. E mellett megnyerte az Országos Bajnokságot, és a XVI. Bokod Kupán is elhódította a legfényesebben csillogó serleget.

A második díjazott egy testvérpár, Horthy Balázs és Ákos volt. Mindketten nagyon szeretnek futni és mindketten nagyon komolyan veszik a sportolást. Együtt járnak versenyről versenyre. A hazai és a nemzetközi mezőnyben is letették már névjegyüket.

Horthy Balázs (2. b) 2016 októberében vett részt először hosszútávfutó versenyen, a Running Warriors-Kamaraerdő Budapest terep akadályfutó versenyen, ahol 50 indulóból 6. lett. A lókúti Körtevirágzás 6 km-es terepfutáson 2. helyezett lett, a Gaja Trail terepfutást kilencedikként (22 nevező), a Tatai Haas Maratont a felnőttek között tizenkilencedikként (35 nevező) zárta. Szeptemberben a Running Warriors-Kamaraerdő-Budapest terep-akadályfutó versenyen is elsők között végzett, októberben megnyerte a Bakony Teteje Félmaraton-Bakonybél gyermek futamát, novemberben a Márton Napi Napló Trail-Veszprém gyermek futamon 8. helyezést ért el, a Futapest Várgesztes terepfutás 4,8 km-es futásán 6. helyezett lett, összesítésben a 141 indulóból a 64. Inkább a felnőtt futamokban indul, mert a hosszabb távokat szereti. Elképzelése szerint hosszútávfutó lesz.

Testvére, Ákos (5. b) októberben a Bakony Teteje – Bakonybél Félmaratonon korcsoportjában bronzérmet szerzett, a Dunaparti Futóparti-Esztergom 10 km felnőtt férfi kategóriában 74 főből az 54. helyezést érte el, novemberben a Márton Napi Napló Trail-Veszprém-gyermek futamon 9. helyezett lett, a Futapest Várgesztes terepfutás 4,8 km-es versenyén 8. helyezett korosztályában, összesítésben a 141 nevezőből a 71. helyezést érte el.

A bizottság Tisch Andrást (8. b) is jutalomban részesítette. Ő az elmúlt évek során nagyon sokat szerepelt a Szivárvány Táncegyüttesben, melynek most is aktív tagja. Emellett szívesen vett részt a Művelődési Ház ünnepi műsoraiban, számos falusi rendezvény szereplője volt. A remények szerint a középiskolai tanulmányai mellett is lesz ideje e tevékenységek folytatására.

Trézlné Staudinger Csilla a művészeti iskola néptánc tagozata nevében vehetett át jutalmat. A legnépesebb tagozat minden évben elkápráztat táncaival, előadásaival. Az óvodásoktól a felnőttekig nagyon sokan szerették meg a néptáncot, a néphagyományokat, népszokásokat. Szívesen tesznek eleget külföldi meghívásoknak. Többször jártak már Szlovákiában, Erdélyben, Szlovéniában.

 

Megosztás