Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Az állatlétszám emelését tervezi a Környei Agráripari Zrt. az Irtáspusztai telephelyén, ahol az éves hízókibocsátás átlagosan majdnem 200 ezer darabra növekedne. A társaság tavaly benyújtott engedélyeztetési eljárásában Környe jegyzője jelentős környezeti terhelésre hivatkozva megtagadta a szakhatósági hozzájárulás kiadását, valamint az önkormányzat is kifejtette aggályát ügyfélként a telep ilyen mérvű fejlesztése kapcsán. Az érvek között szerepelt például az irtáspusztai lakóházak közelsége, a keletkezendő hígtrágya mennyisége, és a környei tóba torkolló Irtáspusztai vízfolyás közelsége.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Osztálya áprilisban arról tájékoztatta a falu polgármesterét, hogy megindította a környezeti hatásvizsgálatot, és június 4-ére közmeghallgatást rendelt el, a veszélyhelyzetre való tekintettel az érintettek személyes megjelenése nélkül.

Mivel a környei önkormányzat továbbra is úgy véli, hogy a telep ilyen mérvű fejlesztése jelentős környezetterheléssel járna, ügyfélként jelentkezett be az eljárásba, hogy minél erőteljesebben képviselhesse a faluban élők érdekeit. A helyhatóság határozott álláspontja, hogy a tervezett tevékenység ütközik a helyi környezet- és természetvédelmi érdekekkel, és nem felel meg maradéktalanul mindenben a környezetterhelést szabályozó jogszabályi követelményeknek. A természetvédelmi osztályhoz eljuttatott önkormányzati álláspont azt is kiemeli, hogy az állatszám ilyen mértékű növelésének engedélyezése nem csak a sertéstelep közvetlen környezetében lakók életterére gyakorol jelentős terhelést, hanem közvetlenül és közvetve is veszélyezteti a felszíni és felszín alatti vizek minőségét és a talaj állapotát.

A természetvédelmi osztály által meghirdetett közmeghallgatásra a lakosság is megfogalmazhatja kérdéseit, véleményét, azokat a hatóság a határozathozatal során érdemben vizsgálja. A környeiek, és mindazok, akik nem értenek egyet a telephely ilyen mértékű bővítésével, a kérdéseiket, véleményüket június 4-én 12 óráig küldhetik el a jegyzo@kornye.hu e-mail címre.  

Az előterjesztett tervdokumentáció innen tölthető le: tervdokumentáció

Megosztás