Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Eddig közel 11 ezer kérdéssel fordultak a Közép-Dunántúlon élők a Jogpontok hálózathoz, hogy választ kapjanak a munka világával kapcsolatos jogi kérdéseikre. A szolgálatot működtető ügyvédek 22 régiós településen várják az érdeklődőket a munkajog, a cégjog, a társadalombiztosítás, valamint az adójog területén adódó kérdésekben. Az Európai Uniós támogatással működő szolgáltatás ingyenes, anonim módon, bárki számára igénybe vehető. A projekt célja, hogy a munkaerőpiaci szereplők jogszerű, jogkövető magatartását erősítse.

A feltett kérdések közel 50%-a a munkaviszony megszüntetésével, létesítésével kapcsolatos. Sokakat érdekelt a munkaidő, pihenő jogszerű alkalmazása, a munka díjazása és a társadalombiztosítási ellátások jogosultságának témaköre. Az érdeklők kora jellemzően a 30-39 éves korosztály, ők teszik ki összességében a megkeresések 30%-át. Érdekesség, hogy míg az ötven év felettiek 25%-a keresett kérdéseire választ, a fiatalok, – 23 év alattiak –  csupán 4%-a. Pedig mint első munkahelyesek, vagy diák munkát végzők sokkal jelentősebb arányban vannak jelen a munkaerő piacon. Vállalkozás alapítással és megszüntetéssel kapcsolatos információkat közel azonos számban kértek. A személyes jogsegélyszolgáltatáson megjelenők csupán 2%-a nyilatkozott úgy, hogy peres úton kívánja érvényesíteni érdekeit. Jelentős azonban azok aránya, akik a kapott tájékoztatás alapján rendezik a továbbiakban az ügyüket – legyen az munkaviszony létesítés, szerződéskötés, egyéb munkajogi kérdés. A megjelentek 30%-a a kapott tájékoztatást tudomásul veszi, de konkrét lépéseket nem tesz.

Folyamatosan növekszik azok száma, akik élnek az ingyenes zöld szám, illetve az internet adta kérdezés lehetőségével. Az ügyek 16%-át teszi ki ez a megkeresési forma.

Az elmúlt időszakban közel húsz rendezvény segítette a szolgáltatás megismerését, ahol szintén lehetőség nyílt arra, hogy az érdeklődő állampolgárok a helyszínen jelenlévő, felkészült ügyvédeknek kérdéseiket feltegyék.

A személyes tanácsadáson túl az ingyenesen hívható zöld számon 06-80-77 88 00 és e-mailben (www. jogpontok.hu) is kérhető tájékoztatás, válasz, akár személyre szabottan is a kérdésekre. tatabanya

Megosztás