Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Indul az influenza szezon, s a szakemberek abban bíznak, hogy a védőoltás elterjedésének köszönhetően kevesebb lesz a megbetegedések száma – a többi között ez is elhangzott csütörtökön azon a sajtótájékoztatón, melyet a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve tartott az influenza-helyzet aktuális kérdéseiről, a védőoltásokról.

Komárom-Esztergom megyében a 2011/2012. évi influenza szezonban 39 ezer darab térítésmentes oltóanyag beadására van lehetőség a súlyos betegség kockázatának kitett beteg gyermekek és felnőttek között. Azoknak, akik nem részesülhetnek a térítésmentes védőoltásból, érdemes igénybe venni a gyógyszertárban, háziorvos által felírt, és kiváltható oltóanyag beadatását – hangzott el a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve által tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

A szakemberek az influenzára jellemző tünetek hirtelen megjelenésére – hőemelkedés vagy láz, rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, köhögés, torokfájás, légszomj – hívták fel a figyelmet, melyek jelentkezésekor javasolt azonnal orvoshoz fordulni. Az immunrendszerünket az influenzavírus fertőzés elleni küzdelme legyengíti és így, lehetőség nyílik más kórokozók által okozott fertőzések kialakulására, például a pneumococcus baktérium által okozott tüdőgyulladásra. Ez az influenza leggyakoribb szövődménye, amely halált is okozhat. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás védőoltással megelőzhető, ezért ennek beadatását a nagyobb kockázati csoportokba tartozó betegeknek kiemelten ajánlott. Ez a vírus nem veszélyeztet mindenkit egyformán! Súlyos következményekkel járhat szív-, tüdő- és keringési betegségben szenvedőknél, krónikus vesebetegeknél, anyagcsere betegségben szenvedőknél, például cukorbetegeknél, gyengült védekezőképességűeknél, így a daganatos betegség miatt kezelteknél, valamint a 60 éven felüli idős embereknél – hangzott el a tájékoztatón.

Az influenza és szövődményeinek kialakulása ellen a legbiztosabb megelőzés az influenza elleni védőoltás. A járványos időszak előtt beadott védőoltás csökkenti a megbetegedés előfordulását, enyhíti a tüneteket. Minden évben a védelemhez újra oltás szükséges. Az influenzaszerű megbetegedések általában decembertől kezdődően jelentkeznek nagyobb számban és csúcsát január – február – március hónapban éri el. A teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, az oltás már novembertől kérhető a háziorvosoktól. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján még a járvány kezdetekor beadott védőoltás is hatásos. Ha a szülők közösségbe még nem járó kisgyermeküket nem akarják kitenni az oltás fájdalmának, valamennyi családtag beoltásával biztosíthatják az influenza megbetegedés elleni védelmet gyermeküknek. Az oltóanyag influenza megbetegedést nem okozhat, mivel nem tartalmaz élő vírust. Az védőoltásoltás beadásának helyén fájdalom, bőrpír alakulhat ki, és egy két napig rossz közérzetet okozhat. Láz, vagy egyéb súlyosabb tünetek, komoly mellékhatás ritkán fordul elő, és jelentősége elenyésző az influenza szövődményeihez képest – emelte ki Hollósiné Dr. Szentesi Zsuzsanna megyei tiszti főorvos és Harsányiné Dr. Patkó Enikő.

Megosztás