Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Harmadik alkalommal szervezett hagyományőrző tollfosztást a Közösségi és Tájházban a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe, s az idősebb, fiatalabb hölgyek, urak vasárnapi szorgoskodásának köszönhetően idén is megtalálható lesz a kispárna a Márton napi mulatság tombolanyereményei között.

Tirhold Kármen elnök a fosztani való tollat ezúttal is környei asszonyoktól gyűjtötte, s szerencsére jutott bőven az asztalokra, hiszen bár eleinte úgy tűnt, hogy a múltidézésben leginkább az idősebb korosztály vesz szívesen részt, egyre több fiatal és aprócska gyerkőc érkezett édesanyjával, szüleivel, mígnem alig fértek az asztalokhoz.

Annak idején ilyenkor, január-februárban a fiatal házasoknak készítették a stafírungot, azaz 2-2 db kispárnát, nagypárnát, dunnát és paplant. Főként liba-, vagy kacsatollból, amit az idős asszonyok az első pihetoll levedlése után keletkező tollrétegből tépkedtek ki. A csumáról le kell húzkodni a pihéket, s azok kerülnek a párnákba, dunnákba – idézte fel a régmúlt időket és a tréfákat is Tirhold Kármen, hiszen egykoron, ha eladósorba került egy lány, a csumát, azaz tolltuskót elszórták a neki udvarló legény házáig, vagy fordítva: a fiús háztól a lányosig, így lehetett látni, hogy ki kinek teszi a szépet.

A tollfosztás annak idején csak az asszonyok, lányok téli estét színesítette meg a munka mellett beszélgetéssel, pletykálkodással, ők hetekig fosztották a tollat, előre ütemezve az utcákban a lányos házakat. Amikor a téli elfoglaltság végére érkeztek, jöhetett a Federball, amikor a házigazdák zsíros kenyérrel, disznósajttal, kolbásszal, kis süteménnyel, teával, kakaóval köszönték meg az asszonyok munkáját. A Federball sem maradhatott el tehát, a Német Nemzetiségi Hagyományőrző Gyermekcsoport tagjai és szüleik a Schwowischi Buam vérpezsdítő muzsikájára teremtettek bált a tollfosztás zárásaként. A farsangi táncház során Krállné Mózer Nikoletta egyszerű táncokat, koreográfiákat mutatott és tanított be a kislányoknak, kisfiúknak, anyukáknak, apukáknak. A repertoárban jól megfért egymás mellett a kacsatánc, a Hochzeitmarsch, és a seprűstánc is, s még a nehezebben oldódó gyerekek is táncra perdültek, így nem csupán a tollfosztásból, de az ízig-vérig sváb hangulatú bálból is ízelítőt kaptak az apróságok.

Megosztás