Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

tollfosztás_02Turbánként kötötte a fejére a kendőt Fábián Józsefné, Annus néni vasárnap délután, s úgy érkezett a Közösségi és Tájházba, ahol a tavalyi sikeren felbuzdulva idén is tollfosztást, tollasbált szervezett a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe.

Annus néni a többi fiatalabb, idősebb hölggyel, gyerekekkel együtt szorgosan tépkedte a tollakat, s közben jóízűen adomázva elevenítette fel azt az időszakot, amikor még ez volt a téli esték mindennapos elfoglaltsága: amikor annyi idős lettem, hogy én is mehettem tollat fosztani, ugyanígy kötöttem magamra a kendőt, mert nem akartam öregasszonynak tűnni. tollfosztás_10Rendszerint este 6 óra körül kezdtük, járt a kezünk, s közben ment a tretyete, a pletykálkodás, viccelődés, a férfiak, fiúk meg mindenféle csintalanságot vittek végbe. Ha volt a házban eladósorban lévő leány, vagy fiú, akkor összegyűjtötték a csumát, s elszórták az udvarlójának a házáig a járdán, így reggel lehetett látni, hogy ki, kinek udvarol. A fosztás utolsó napján volt hagyomány, hogy a fiúk fogtak egy verebet, elrejtették a toll alatt, majd ráijesztettek és minden csupa toll lett. Környén az is előfordult, hogy a férfiak fosztás ideje alatt szétszedték a szekeret, feladogatták a pajta tetejére, ahol összeszerelték és megrakták trágyával, de arra is volt példa, hogy éjjel kicserélték a cégéres kerítéskapukat, így reggel a kovácsé áll a pék háza előtt.

tollfosztásMegannyi kedves emlék, melyek felidézésére kiváló alkalom a hagyományt felelevenítő kezdeményezés, amellyel tavaly Tirhold Kármen elnök régi álma vált valóra. Így az is biztos, hogy jövőre is lesz folytatás. Vasárnap a hölgyek, gyerekek, a második környei Feder-ball résztvevői két kispárnára való tollat fosztottak ki. A pihék előbb angin-ba kerülnek, majd díszes párnahuzatba, s a novemberi Márton napi bálon tombolanyereményként találnak majd új gazdára.

tollfosztás_03 tollfosztás_04 tollfosztás_05 tollfosztás_06 tollfosztás_07 tollfosztás_08 tollfosztás_09 tollfosztás_11 tollfosztás_12 tollfosztás_13 tollfosztás_14 tollfosztás_16 tollfosztás_17 tollfosztás_19 tollfosztás_20

Megosztás