Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Néma főhajtással, a kegyelet virágainak és az emlékezés mécseseinek elhelyezésével  tisztelegtek október 23-án a mártírhalált halt Puskás Sándor emlékére állíttatott márványtáblánál Környebányán. A 22 esztendős környebányai orvostanhallgatót 1956. október 23-án este sebesültmentés közben érte halálos lövés. Emlékére a forradalom fél évszázados évfordulóján állítottak emlékművet, az emlékező közösség azóta ott  rója le a hősök előtti tiszteletét.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepség Környén hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődött a református templomban, majd a Művelődési Házban folytatódott, ahol Beke László polgármester idézte fel a 62 esztendővel ezelőtti eseményeket, hangsúlyozva, hogy ’56 októbere, az akkori hősök áldozata és példamutatása hitet és reményt kell, hogy adjon mindannyiunknak. Bebizonyították, hogy bármilyen erősnek, megingathatatlannak és megkérdőjelezhetetlennek tűnik is a politikai hatalom, bárhogy is próbálja elhitetni velünk tökéletességét, az igazság elől, a tisztán megfogalmazott népakarat elől nem menekülhet. Hősök voltak, de nem akartak hősök lenni, csupán emberek, akik hittek az emberségben, a szabadságban, a függetlenségben – fogalmazott, s gondolatait Bibó István üzenetével zárta: a magyar népnek az a feladata, hogy a feledéssel, elszürküléssel szemben, tisztán őrizze meg a maga forradalmának zászlaját.

A József város mélyén, hol sötétek a fények, szőke lányt neveltek az ötvenes évek… Községünkben negyedik esztendeje tisztelgünk ismét környei gyerekek, fiatalok ünnepi szerkesztett, dramatizált műsorával október 23-án, így is erősítve, hogy az 1956-ban történteket egyetlen felnövekvő generáció se feledhesse el. Eisenbart Győzőné felkészítésében a fiatalok ki tudja, hány száz, hány ezer magyar ember sorsát elevenítették meg a Kárpáthy családén, a Kárpáthyék lánya sorsán keresztül. Apját valamikor elvitték… A szőke lány életébe bekopogtat a szerelem, kibontakozik a történet randevúval, cukrászdával és tragédiával… Az egyedi, személyes sors elegyedett a történelemmel, és a börtönviselt apa keserű gondolataival: az ember állja a verést, Márianosztrát… aztán elmegy az asszony is, mert nem bírja tovább, hogy ujjal mutogatnak rá a piacon… És akkor egy félrecsúszott élet alkonyán hivatalos ország hivatalos képviselői azt mondják: Bocs! Tévedtünk!…

A megemlékezés a Kegyeleti Parkban zárult, ahol Beke László polgármester, Orlovits Tímea jegyző, Tardoskeddről Halász Gabriella alpolgármester és Veres Judit hivatalvezető, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe képviseletében Tirhold Kármen elnök és Erl Péter, valamint a pártok, a Történelmi Vitézi Rend, civil szervezetek, az általános iskola diákönkormányzatának képviselői és a megjelentek hajtottak fejet.

Köszönet a környebányai közreműködésért özv. Borsodi Istvánnénak, Badó Szilviának, Bolemányi Magdolnának és Bozó Kucskár Anikónak, a „Kárpáthyék lánya” című darabért Eisenbart Győzőnének, Lelkes Laurának, Hartmann Viviennek, Krupánszki Ramónának, Csík Ádámnak, Valakovics Dominiknak, Pankotai Melindának, Csáki Dorottyának, Bagány Áronnak, Auer Róbertnek, Stranszky Tamásnak, Stranszky Dánielnek, Soltész Lászlónak, Vanya Balázsnak!

Megosztás