Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

56holle-fenyőPótszékes teltház fogadta a HeMo Musical Stúdió új produkcióját, a Holle anyót szombaton a környei Művelődési Házban, majd a Silhouette Balett táncosaival előadott darabot vastaps, és a falu karácsonyfájának feldíszítése követte.

Közel háromszázan érkeztek szombaton a Művelődési Házba, ahol a gyerekeket Holle anyó mesebirodalmába repítették a HeMo-s kisebb, nagyobb színjátszói, s az apró vendégeket később még egy meglepetés várta: a darab jóságos főszereplője a község karácsonyfájának díszítéséhez kért segítséget a kicsiktől, 67holle-fenyős nem kellett kétszer kérnie. A gyerkőcök lelkesen válogattak a díszek között, később pedig alaposan „megfontolták”, hová is kerüljön, hol mutat majd a legszebben. Többen saját csillogó gömbbel érkeztek, s a kicsik örömére az ékesítésben természetesen Holle anyó is segédkezett. Egy – mint később kiderült, építész – apukát olyannyira magával ragadta a karácsonyváró hangulat, hogy pillanatok alatt a létrán termett, s ő is sorra aggatta a fára a csillagokat, díszes dobozokat.

98holle-fenyőIdén a Végert Bettina által felajánlott, nagyjából tíz méteres lucfenyő ékesíti karácsonyfaként a falut, s hirdeti, hogy hamarosan elérkezik a szeretet ünnepe. Az örökzöld jóval termetesebb volt, jó 4-5 méterrel sajnos meg kellett rövidíteni, de még így is magasabbra nyúlik, mint az előző évek fenyői.

Köszönet a közmunkásoknak, akik évek óta Varga Sándor vezetésével gondoskodnak a falubeliek által felajánlott fenyők kivágásáról, elszállításáról és elhelyezéséről. Külön köszönet Béres Istvánnak a fa kivágásához nyújtott szakszerű és lélegzetelállító segítségért, Prekob Györgynek, aki a karácsonyi időszakban évek óta önzetlenül segít darus autójával és munkatársaival a Betlehemi jászol és a falu karácsonyfájának szállításában. Köszönet a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltó szakosztályának a fényfüzérek és a díszek elhelyezéséért, s végül, de egyáltalán nem utolsó sorban köszönet az általános iskola 8.a-s lány tanulóinak, az 5.a osztály tagjainak, akik Sárosiné Rácz Gabriella és Horti Károlyné vezetésével elkészítették a díszes ajándékdobozokat.

És legeslegvégül köszönet Friedrich Istvánnak a drón fotókért!

Az adventi programok természetesen folytatódnak Környén, hiszen december 12-én délután 2 és 5 óra között a Környei Vackor Óvoda és Bölcsőde karácsonyi szöszmötölőre várja a gyermekeket, szülőket, nagyszülőket a Művelődési Házban.

A Környei Katolikus Karitász is megszervezi a Karácsony előtti tartós élelmiszergyűjtését a rászorulók részére. A szervezet kéri a híveket és minden jóakaratú embertársat, hogy természetbeni adományaikat, tartós élelmiszereket december 9-e és 11-e között szíveskedjenek leadni a Gyermekorvosi Rendelőben a Védőnői Szolgálatnál. Kissné Ágoston Éva védőnő és karitásztag az adományozókat 14-től 17 óráig várja ezeken a napokon.

Advent harmadik vasárnapján, december 13-án, a szentmise után, 12 és 14 óra között a már hagyományos „krumpliebédre” várja szeretettel a Karitász a Közösségi és Tájházban azokat a jóakaratú és nem csak hívő embereket, akik aznapi ebédjük árát felajánlják hátrányos helyzetű testvéreiknek. Az adományokat még Szent Karácsony előtt eljuttatják a rászorulókhoz, számukra is megszépítve ezzel az ünnepet.

A Silhouette december 19-én 18 órától bemutatja: Diótörő – mesebalett két felvonásban a Művelődési Házban. Jegyek december 9-étől vásárolhatók 1 000 Ft-os áron hétköznapokon 10 és 17 óra között. A Környe Kártyával rendelkezők december 7-étől kedvezményesen, 500 Ft-ért vásárolhatják meg belépőjegyüket!

December 19-én, a mesebalett után, várhatóan 19.15 perctől a környeiek is átvehetik, hazavihetik otthonaikba a Betlehemi Szeretetlángot.

A „Betlehemi Láng” ötlete valamikor 1986-ban egy felsőausztriai televízió stúdiójában született meg, majd adventi hagyománnyá vált. Azóta minden év adventjében az ausztriai cserkészek elmennek Betlehembe és Jézus Krisztus születésének helyén, a Születés Templomában égő örökmécsesről származó lángot repülővel viszik Bécsbe, ahol az egyes országok nemzeti cserkész-küldöttségei veszik át és juttatják el saját hazájukba.

Magyarországon a lángot először 2008-ban hozták Gödöllőre, s azóta innen jut el az ország távolabbi részeibe is. A térségben Héregen, a katolikus templomban gyullad meg először a Szeretet lángja december 18-án, ahol Beke László polgármester veszi át, s hozza el Környére, hogy másnap, december 19-én este a falu karácsonyfájánál községünk lakói is átvehessék. (A láng átvételéhez az önkormányzat biztosít gyertyákat.)

A Betlehemi Láng idei mottója „Béke veled!” Jézus Krisztus tanítására használjuk ezt a köszöntést. A békeláng-szimbólum mellett idén ez a mottó is felhívja a figyelmet arra, hogy a Betlehemi Láng átadása, átvétele ne csak egy üres jelkép legyen, hanem fényével együtt a béke is beragyogja az otthonokat.

Megosztás