Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

„Adventi gyertyakereső” elnevezéssel hívták játékra „titkos” szervezők Advent második, harmadik és negyedik vasárnapján mindazokat, akiknek kedvük támadt akár a családdal, akár barátokkal egy kellemes sétára Környén, kedvük támadt a kalandozáshoz, kutatáshoz, nyomkövetéshez, melyek végül elvezettek a vendégvárókhoz, ahol forró tea, forralt bor, aprósütemény, és ajándék adventi gyertya várt mindenkit.

A kalandozás ötlete a kulturális bizottság tagja, Maticsné Szabó-Kovács Ágnes gondolataiban fogalmazódott meg, és – válaszolva egy kalandor kérdésére – a heti, izgalmas feladványok is neki köszönhetőek. Egy édesapa ugyanis a harmadik vasárnap így fogalmazott: nem tudom, hogy ki állította össze a kérdéseket, de köszönöm! Olyan emlékművet is felfedeztünk, amiről nem is tudtuk, hogy létezik Környén.

A kalandozás indulópontját minden héten a Plébánia jelentette, hiszen ott lehetett átvenni a feladványokat, első alkalommal Maticsné Szabó-Kovács Ágnes és családja várta izgatottan a célállomáson, hogy vajon hányan érkeznek hozzájuk, a következő vasárnap Tirhold Kármen gondoskodott a vendéglátásról, míg december 19-én a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Az Adventi gyertyakereső kalandozás híre végül olyannyira szárnyra kapott, hogy míg az első napon 10 formáció (30 gyermek és felnőtt), a második alkalommal már 13 csapat, család 43 tagja, zárásként 21 nevező 76 (köztük több tatabányai) játékosa kutatott, keresett, törte a fejét a rejtvényeken, s jutott el végül sikerrel a célállomásra, ahol Advent negyedik vasárnapján a Betlehemi lánggal is kedveskedtek a kalandoroknak. Akadt olyan, a zárónapon debütáló formáció, melynek tagjai annyira élvezték a játékot, hogy úgy döntöttek: elkérik a korábbi két hét feladatsorait is, hogy azokat is teljesítsék, csupán a maguk örömére. A kalandorok kitartásának, lelkesedésének értékét növeli, hogy az időjárás egyik héten sem fogadta igazán kegyeibe sem a vendéglátókat, sem pedig őket, rendre nagyon hideg és rendkívül szeles időben járták végig a helyszíneket.

Maticsné Szabó-Kovács Ágnes számára – ahogy fogalmazott – óriási élmény volt a zárónap, hiszen voltak visszatérők, újak, családok, párok, barátok, gyerekek, felnőttek. Az első, egyben – a remények szerint – hagyományteremtő környei „Adventi gyertyakereső” megálmodója a három kalandos vasárnap zárásaként így summázott: Valóban adventhez illő volt számomra ez a játéksorozat. Bárkit megkértünk, hogy segítsen a lebonyolításban, azonnal adta magát hozzá a faluban. Az összefogás, a közös munka, egymás segítése, a közösség megajándékozása, tartalmas együttlét jellemezte ezt a három hetet! Szívmelengető! És szívmelengető volt a visszatérő  vagy új játékosok jókedve, lelkesedése, tekintete, amikor megérkeztek a huncutságok után megtalált helyszínre! Kérdezve, megbeszélve, felemlegetve a nehezebb megoldásokat, tévedéseket. Összehasonlítva az előző vasárnapi feladatokkal. Volt, aki ajándékkal érkezett a vendéglátókhoz, megköszönve a lehetőséget! Szívmelengető volt az a két hatodikos fiú, aki visszatelefonált az egyik feladattól az indítópontra, hogy nekik nem megy, feladják. De némi segítség után mégis végigcsinálták és boldog arccal értek be a célba! Köszönet mindenkinek!

Köszönet a segítőknek: az önkormányzatnak, a kulturális bizottságnak, a katolikus egyháznak, Beke László polgármesternek, Popovics Milánnak, Salamon Gyöngyinek, Hadverő Katinkának, Bekéné Sváb Fanninak, Tirhold Kármen képviselőnek, Matics Olivérnek, a Környei Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjainak, Bakó Lilinek, Matics Gergelynek, Pordán Tamásnak, köszönet Balaskóné Becker Anikónak, Halász-Becker Anitának, Debity Gyuláné Erika néninek, és nem utolsó sorban az Avantgard étteremnek!

Megosztás