Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A kisebbek inkább a nagyobb tollakat keresték, az idősebbek pedig végtelen türelemmel, és minden bizonnyal sok-sok évtizedes gyakorlattal a kezeikben fosztották rendületlenül a tollat február 5-én a Közösségi és Tájházban. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Környe első alkalommal 2015-ben szervezte meg a hagyományőrző programot, tavaly a pandémia miatt elmaradt, így idén hetedik alkalommal valósulhatott meg a múltidézés, amely igazi generációk találkozása: a hosszú asztalsor egyik végén közösen szorgoskodott a dédi, a lánya, az ő lánya, és az ő gyermekei, de egy apuka is részt vállalt a munkálatokból.

Tirhold Kármen elnök évről évre folyamatosan gyűjti a szomszédoktól, ismerősöktől a fosztásra váró libatollat, a fosztott pihékből ezúttal is díszpárna készül majd. A muzsikáról Bolemányi Magdolna gondoskodott citerájával, Bozó Kucskár Anikó népdalaival, és meglepetésként egy bakelit lemezjátszó, amely mellett az elnök gazdag lemezgyűjteménye sorakozott, így valóban repült az idő munka közben.

Fábián Józsefné, Annus néni pedig mesélt, mesélt: régen a tollfosztásnál külön gyűjtötték a párnákba, dunnákba, paplanokba kerülő pihe tollat és külön a tolltuskót. Ez utóbbit, ha eladósorba került egy lány, elszórták a neki udvarló legény házáig, vagy fordítva: a fiús háztól a lányosig. A tolltuskók beletapadtak a hóba, így sokáig lehetett látni, hogy ki kinek udvarol.

Annak idején az asszonyok hetekig fosztották a tollat a lányos házaknál, közben jóízűen beszélgettek, énekeltek, s amikor a munka végére értek, jöhetett a Federball, amikor a házigazdák zsíros kenyérrel, disznósajttal, kolbásszal, kis süteménnyel, teával, kakaóval köszönték meg a munkájukat. Így volt ez most is, a szorgoskodást lilahagymás zsíros kenyérrel, és ízletes teával hálálták meg a szervezők.

 

Megosztás