Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület az E-ON Zrt-vel, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve 14. alkalommal tart nyilvános gólyagyűrűzési akciót június 18-án a megye több helyszínén. A fehérgólya gyűrűzés Környét is érinti várhatóan délután 2 órakor a Posta mellett található fészeknél. Az időpont tájékoztató jellegű, kismértékű csúszás előfordulhat. A szervezők rövid helyszíni ismertetővel, és fióka-névadással várnak minden érdeklődőt, akik testközelből szeretnének találkozni egyik legkedveltebb madarunkkal.

Környén 2020 áprilisában egy használaton kívüli légvédelmi sziréna tetején igyekezett megteremteni családi fészkét egy gólyapár a Polgármesteri Hivatal szomszédságában, a domború, s egyébként is kis teherbírású műanyag fedélen sajnos sikertelenül, hiszen a pár által gondosan kiválogatott fészekalapanyag folyamatosan lehullott, s egyébként is félő volt, ha sikerrel is járnak, elbírja-e a műanyag a terhet? A környei önkormányzat az önkéntes tűzoltókkal karöltve azonnal fészekmentő, fészeképítő akcióba kezdett: dorogi ráccsal, fonott venyigével körbevett fészekalj készült, amit a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tatabányai Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságának létraszerével helyeztek el. Idősebb helybeliek emlékezete szerint legalább 50 éve nem volt gólyapár a faluban, ezért mindenki aggodalommal figyelte, hogy visszatelepednek-e az új „otthonukba”? Végül több mint két óra elteltével visszatértek. És visszatértek 2021-ben is, amikor három fiókával gyarapodtak: ők egy esztendeje a Lara, Misi, Félix nevet kapták.

Idén – úgy tűnik – a fészekben ismét három fióka nevelkedik, s hogy mi lesz a nevük, azt eldönthetik/megtudhatják mindazok, akik ellátogatnak a június 18-ai gólyagyűrűzésre.

Megosztás