Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

rakaszgergely2Rákász Gergely koncertorgonista ad koncertet a környei Művelődési Házban október 17-én, pénteken 17 órától. Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”. Mára egyik kitűzött célja, hogy vidéken, vidéki településeken is magas színvonalú élőkoncertek szólaljanak meg.
Annak idején őt magát lepte meg leginkább, hogy fiatal kora ellenére megszaporodtak felkérései, és zenetörténeti kommentárjaival kiegészített előadásai mind több és több érdeklődőt vonzottak.
Éppen ezért – alig néhány hangversenyt vállalva – igyekezett finomítani tudását. A régi korok céhes mesterlegényeinek példáján, mestertől mesterig vándorolva több nemzetközi hírű tanárt és koncertező művészt felkeresett, hogy tovább képezhesse magát.
Eközben elvégezte az ELTE művész tanári szakát, ahol 2000-ben diplomázott.
rákászgergely1998-ban David DiFiore amerikai orgonaművész figyelt fel Gergelyre soproni koncertjén, meghívta az Egyesült Államokba tanulni és hangversenyezni, ahol sikerrel játszott öt városban egy éven belül.
2005-ben több hangversenykörút után tért haza végleg az Egyesült Államokból, és most főként Európában dolgozik. A „Miért?” kérdésre ez a válasz olvasható honlapján:
„Szükségem van a hazai közegre, hogy felszabadultan dolgozhassak, és én itt vagyok otthon. Másrészről úgy vélem sok értéket kaptam Magyarországtól, és ha valaki elég szerencsés volt ahhoz, hogy fiatalon világot láthatott és tapasztalatokat gyűjthetett, szeresse annyira a hazáját, hogy a sok jóból, amit tanult, hazahozza, amit lehet.”
Gergely 2000-ben indította útjára rendszeres magyarországi turnéit, melynek az október 17-ei, környei koncertje is állomása lesz. A vidéki fellépések különösen fontosak a számára, mert egyik kitűzött célja, hogy vidéken, vidéki településeken is magas színvonalú élőkoncertek szólaljanak meg.
Rákász Gergely koncertje október 17-én, pénteken 17 órakor kezdődik a környei Művelődési Házban. Belépés 1 000 Ft-os támogatói jeggyel, amely elővételben igényelhető és megvásárolható az intézményben, (tel. sz.: 473-091, nyitva tartás: 9.00-20.00 óráig), valamint a koncert napján 14 órától.

A műsorban elhangzó részletek:

G. F. Händel – Tűzijáték szvit Nyitány
J. S. Bach – Air a D-dúr szvitből
R. Wagner – Tannhäuser nyitány
R. Wagner – Dal az Esthajnalcsillaghoz
G. Gershwin – Kék Rapszódia
M. Ravel – Bolero

Megosztás