Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

3földnapjaEgy esztendővel ezelőtt, szintén a Föld Napja alkalmából tartott ünnepségen jelentette be Pákozdi Ferenc, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnöke, hogy 400 ezer forinttal járulnak hozzá a környei tó és környezete élővilágát bemutató tájékoztató táblák elkészíttetéséhez. Az önkormányzat és az alapítvány együttműködésében már el is készültek a civil szervezetek által összeállított tartalommal, ám a megtekintésük, a közös tóparti séta az eső miatt elmaradt a hétfői ünnepségen.

A Föld Napja alkalmából szervezett programon a Művelődési Házban hagyományosan a gyerekeké volt a főszerep, a nagycsoportos óvodások, s az általános iskola 2.b osztálya mutatta be ünnepi műsorát. A megjelenteket Pákozdi Ferenc, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnöke köszöntötte, hangsúlyozva, hogy Környén már 23 éve hívják fel a figyelmet ezen a napon is a környezet védelmére.

1földnapjaA Föld Napi megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy az emberiség és az egyes ember is mérlegelje, kíméletesen bánik-e környezetével, s mit tesz azért, hogy a természet, s benne az ember egészségesebben éljen. De nem csak ünnepelni kell a Föld Napját, sokkal inkább úgy kell viselkednünk, úgy kell élnünk valamennyi napon, hogy szűkebb és tágabb környezetünkben óvjuk a növényeket, fákat, madarakat, állatokat – fogalmazott az elnök, zárásként kiemelve: legfontosabb, hogy ne csak beszéljünk ezekről a kérdésekről, hanem tetteinkkel, életvitelünkkel mutassunk példát.

5földnapjaA köszöntőt követően azon korosztály, a gyerekek ünnepi műsora következett, akik már környezettudatos szemléletben nevelkednek, s a remények szerint a környezetüket óvó felnőttekké is válnak. Erre a nagycsoportos óvodások versekből, körjátékokból, dalokból összeállított csokrukban József Attila alkotásával ígéretet is tettek: Kertész leszek, fát nevelek, kelő nappal én is kelek, nem törődök semmi mással, csak a beojtott virággal…

30földnapjaGondek Katalin másodikos diákjai előadásában kedves, szerethető állatként jelent meg vissza-visszatérően a ravaszdi róka, végül pedig növény- és állatfelismerő, a környezet védelméhez kapcsolódó kérdésekből összeállított társasjátékban mérték össze tudásukat a fiúk és lányok, versengve, hogy ki jut el előbb a célba, azaz, a gyönyörű zöld és tiszta természetbe.

Bár a tervekben szerepelt, az eső miatt 47földnapjaelmaradt a tóparton felállított tájékoztató táblák képletes felavatása. A tó és környezete élővilágát bemutató öt tájékoztató tábla civil szervezetek szakmai segítségével, az önkormányzat és a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány együttműködésében készült el, az emlősökkel, hüllőkkel és kétéltűekkel, madarakkal, növényekkel és a tóra jellemző halfajokkal ismerteti meg a sétálót, kirándulót.

2földnapja4földnapja6földnapja7földnapja8földnapja9földnapja10földnapja11földnapja12földnapja13földnapja14földnapja15földnapja16földnapja17földnapja 18földnapja 19földnapja 20földnapja 21földnapja 22földnapja 23földnapja 24földnapja 25földnapja 27földnapja 28földnapja 29földnapja 32földnapja 33földnapja 34földnapja 35földnapja 36földnapja 37földnapja 39földnapja 41földnapja 43földnapja 44földnapja 45földnapja 46földnapja 48földnapja 49földnapja

 

 

Megosztás