Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Községünkben hagyományosan több programmal is készültek a Föld Napjára. Pénteken az óvodások és kisdiákok adtak ünnepi műsort a Közösségi és Tájházban, szombaton pedig az iskolások gyűjtötték össze a szemetet a közterületeken, s a község bekötő útjain.

Faültetéssel, tavaszi nagytakarítással, túrákkal és számos más „zöld” programmal ünneplik országszerte a Föld Napját, melyet idén huszonkettedik alkalommal rendeztek meg Magyarországon. Környe önkormányzata, s a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány már kezdetekkor csatlakozott a kezdeményezéshez, így pénteken a faluban is huszonkettedik alkalommal ünnepeltek a „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” mottót is viselő megmozdulás jegyében.

A Vackor Óvoda apróságai napközben saját „portájukon” szerveztek nagytakarítást, délután pedig a Közösségi és Tájházban a nagycsoportosok dallal, verssel, tánccal fogalmazták meg a természet szépségét, szeretetét. Az általános iskola 4a osztálya negyedik alkalommal készült műsorral, hiszen elsős koruk óta állandó szereplői a Föld Napjára szervezett ünnepségnek. S ahogy teltek az évek, úgy vált a produkciójuk egyre komolyabbá, mégsem komorrá.

„Ha már a fákat nem neveljük, s a csónakunkat is eltüzeljük, mire véssünk majd jelet, hogy itt állt egykor a sziget” – figyelmeztettek Zorán dalával is a diákok s Tkalcsits Daniella, valamint Pankotai Melinda saját versével gondolkodtatott el.

 

A Föld – Tkalcsits Daniella:

A Föld elhanyagolt és mocskos.

Ahhoz, hogy ez másképp legyen,

Gyűjtögess, takaríts, légy szorgos,

Szedd össze a szemetet, legyél te is gondos.

Gondolj a jövődre,

Te még tudsz valamit tenni érte,

Az idősebbek már nem,

De te még igen!

Veszélyben forog több millió élet,

És ez mind rajtad múlik,

Ha nem állsz fel most rögtön,

Sose lesz jó az élet.

A Föld – Pankotai Melinda:

A Föld óriási nagy, kékbolygónak nevezik gyakran,

De nem ez a lényeg, hanem az, mit teszünk érte!?

Szemetelünk, de nem szabad, inkább gyűjtsük össze,

A ti életetek múlik rajta, segítsetek gyorsan, gyorsan!

A fákat ne irtsátok, tiszta levegőt ad nektek,

Az állatok közt sok a védett, mégis bántjátok őket.

Védjétek a környezetet, veszélyben az élet!

 

Ma már széleskörű a tudományos egyetértés arról, hogy Földünk éghajlata szokatlanul gyors ütemben változik. A vezető kutatók abban is egyetértenek, hogy ezt a változást elsősorban mi, emberek okozzuk… Sokan takarítottak a Föld Napja alkalmából, ami azt mutatja, hogy a környezetünk állapotáért, a Föld jövőjéért felelősséget érzők kritikus tömege előbb-utóbb elég lesz a sürgető változások keresztülviteléhez – hangzott el Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnökének beszédében. A szervezet az óvodát és az általános iskolát 25-25 ezer forinttal ajándékozta meg, az összeget a két intézmény hagyományosan természet- és környezetvédelemmel kapcsolatos könyvek, játékok beszerzésére fordítja. Az ünnepség résztvevői sem távoztak üres kézzel, az elnök mályvarózsa tövekkel érkezett, melyekből ki-ki hazavihetett, hogy elültesse kertjében.

Szombaton a kesztyűk, a szemeteszsákok, no meg a szorgos diákok, felnőttek vették át a főszerepet a Föld Napja alkalmából, miután Környe idén is csatlakozott a Közút Nonprofit Zrt. hagyományos országos szemétszedő akciójához. A kisebbek a település közterületein gyűjtötték össze a hulladékot, a nagyobbak pedig a bekötőutak mentén vették fel a harcot a szeméttel, s mellette a hangyákkal, csalánnal. Pár óra alatt majdnem 150 zsákot töltöttek meg a tipikus útszéli szeméttel: üveg és pet palackokkal, gyorséttermi csomagolóanyagokkal, papír zsebkendőkkel, rongyokkal, reklámújságokkal. Olykor azért „kincsre” is bukkantak. Egy fiú lelkendezését alumínium dísztárcsa váltotta ki, míg egy másikét még új, kisebb autóalkatrész, amit a reményei szerint jó áron értékesíthet majd az interneten.

Megosztás