Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Községünben hagyományosan több programmal is készülünk a Föld Napjára. A legkisebbeket idén is ugráló vár fogadta az óvoda udvarán, másnap a Közösségi és Tájházban ünnepeltünk, csütörtökön pedig a bekötő utak mentét tisztították meg a szeméttől az iskolások.

A legapróbbak nyitották a környei, Föld Napja alkalmából szervezett programok sorozatát. A Vackor Óvodai gyermekeit ilyenkor a megszokott játékok mellett ugráló vár, s arcfestés is várja, így kedden a gyerkőcök azt is eldönthették, hogy milyen állat-, vagy mesefigura bőrébe szeretnének bújni pár órára.

Szerda délután a Közösségi és Tájházban is a gyerekeké volt a főszerep, ahol a nagycsoportos óvodások, s az általános iskola 3.a osztálya mutatta be ünnepi műsorát. A megjelenteket Pákozdi Ferenc alpolgármester, a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány elnöke köszöntötte, több riasztó adattal hívva fel a figyelmet a környezet védelmére: a tudósok szerint 3 fokos hőmérséklet növekedés esetén a világ erdeinek 60%-a eltűnik, az éhínség és az édesvíz hiánya emberek százmillióit fogja sújtani. Néhány évtizedünk van, hogy gyökeresen újragondoljuk környezetvédelmi cselekedeteinket, hiszen a mondás húsbavágóan igaz: a Földet kölcsön kaptuk, így jobban kellene rá vigyáznunk, mintha csak a miénk lenne – hangsúlyozta az elnök.

Az óvodások ezt követően dallal, verssel, tánccal fogalmazták meg a természet, az állatok szeretetét, míg az iskolások az évszakok váltásait elevenítették meg játékos formában, s az állatvilág néhány furcsaságát is megismerhették a vendégek. Így a jelenlévők azt is megtudhatták, hogy a hattyú akár 8 ezer méteres magasságba is képes felemelkedni, hogy az elefánt 200 évig él, a tiszavirág viszont csak egyetlen napig.

Csütörtökön délelőtt a kesztyűk, a szemeteszsákok, no meg a szorgos diákok, felnőttek vették át a főszerepet a Föld Napja alkalmából szervezett programsorozat zárásaként. A településen korábban a Környe-zetünk Jövőjéért Alapítvány, valamint a Feszty Árpád Polgári Kör szervezte a környezettisztítási programokat, ám két éve úgy határoztak, hogy csatlakoznak a Közút Nonprofit Zrt. hagyományos országos szemétszedő akciójához, így idén már harmadik alkalommal mentesítették a falu bekötőútjait a szeméttől.

A diákok és kísérőik a Kecskédre, valamint a Vértessomlóra vezető út mentén böngészték az árkokat, az egyik helyen több száz eldobált papír zsebkendőre bukkanva. A szemétszedés közben egy fiú meg is fogalmazta a jóérzésű emberek számára oly megmagyarázhatatlan, s megválaszolhatatlan kérdést: ezeket miért nem a kukákba dobálják?

Megosztás