Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

húsvéti-ellenőrzésFokozott ellenőrzést tart a rendőrség március 25-e és április 1-je között az ittas járművezetők kiszűrése és a Húsvétra készülők balesetmentes közlekedése érdekében. A rendőrök az ittasság ellenőrzésén túl kiemelt figyelmet fordítanak a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére, különös tekintettel a kerékpárosok esetén a kötelező és ajánlott felszerelések meglétére, azok épségére.

A húsvét a családi összejövetelek és vendéglátás időszaka. Ezekben a napokban valósággal az egész ország útra kel és néhány napra a közúti forgalom megszokott sűrűsége hirtelen a többszörösére emelkedik. A közúti forgalom jelentős növekedése már alapvetően fokozott odafigyelést igényel, melyhez hozzájárul az ünnepi időszak sajátos velejárója, az ittas járművezetések magas száma.

A tradicionális locsolkodás mellett a rokoni és baráti találkozók gyakran járnak együtt egy-egy koccintással, a szeszesital-fogyasztás hatása pedig a közúti közlekedésre is kiterjed. Ilyenkor az átlagosnál is több azoknak a gépjárművezetőknek a száma, akik felelőtlenségből, vagy csupán jóhiszeműen („Ennyi még nem árthat!”) alkoholfogyasztást követően ülnek a kormány mögé, vagy a „nyeregbe”. Az autósok mellett ugyanis fontos megemlíteni a kerékpárosokat is, akiknél az alkohol semmivel sem veszélytelenebb! Sőt! Már az egyensúly minimális megingása is súlyos balesetet eredményezhet!

Kérjük, hogy a gyermekeket, a kerékpárral és a gépjárművel érkezőket ne kínálják alkohollal!

A kialakult tévhitekkel ellentétben már egy pohár szeszesital-fogyasztás is számít, ugyanis az alkohol kis mennyiségben is olyan élettani hatásokat vált ki (észlelési idő növekedése, reflexek tompulása, szemmozgató izmok lassulása stb.), melyek a biztonságos közlekedéssel nem egyeztethetők össze.

Kérjük a Tisztelt Gépjárművezetőket, hogy a húsvéti ünnepek során még inkább tanúsítsanak önmérsékletet és szeszesital fogyasztását követően soha ne vegyenek részt a közúti forgalomban! Egy józan gondolattal sok kellemetlen pillanattól és jelentős kiadástól kímélheti meg magát az, aki úgy dönt, hogy betartja a szabályokat, vezetés előtt és közben nem fogyaszt alkoholt. A csoportok részére megoldásként ajánljuk, hogy jelöljenek ki maguk közül egy olyan járművezetőt, aki nem fogyaszt alkoholt és épségben szállítja az adott helyszínekre, majd azt követően haza a társaság tagjait.

Az ittas vezetés napjaink egyik legnagyobb közlekedésbiztonsági problémája, melyet az uniós terminológia úgy említ, mint “a közutak második legfőbb gyilkosa”. Az ittas járművezetők kiszűrése Magyarországon is prioritást élvez a közlekedésbiztonsági intézkedések sorában. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Húsvét előtt és az ünnep napján fokozott ellenőrzést tart a rendőrség.

Fokozott türelmet, nagyobb odafigyelést kér a rendőrség a közlekedőktől, az ünnep során ugyanis sokan indulnak útnak. A nagyobb forgalomból adódó esetleges forgalomlassulások, torlódások esetén legyenek türelmesek és már előre számítsanak hosszabb utazási időre! A gépjárműforgalom mellett, nagyobb számban és csoportokban is közlekednek a közutakon kerékpárosok és gyalogosok. Kiemelt figyelemmel és kellő oldaltávolságot tartva, ha szükséges, a sebességet csökkentve kerüljük el a közutakon esti szürkületben és az éjszakai órákban közlekedő gyalogosokat, egy nyomon haladó járműveket!

Szép húsvéti ajándék a kerékpár, de a kötelező felszerelések beszerzéséről se feledkezzenek meg! Hasznos ajándék lehet a kerékpáros védő- és láthatóságot szolgáló felszerelések mellett a fejvédő sisak.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság – a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségével közösen – március 25-től öt napon át figyelemfelhívó ellenőrzéseket tart a közutakon. A rendőrök az ittasság ellenőrzésén túl kiemelt figyelmet fordítanak a járművek műszaki állapotának ellenőrzésére, különös tekintettel a kerékpárosok esetén a kötelező és ajánlott felszerelések meglétére, azok épségére.

Húsvét hétvégéjén a fokozott ellenőrzések az ittas vagy bódult állapotban közlekedő gépjárművezetők és kerékpárosok kiszűrésére, az agresszív, szabálysértő gépjárművezetők intézkedés alá vonására és a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzésére terjednek ki. Büntetésre az számíthat, aki nem tartja be a szabályokat, ezért a rendőrség kéri az állampolgárokat, hogy figyeljenek oda mind az előírásokra, mind egymásra!

Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

 

 

Megosztás