Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

Idén az esőzések elmúltával, és a hőmérséklet tartós emelkedésével augusztus elejére várható, hogy országszerte megjelenik a parlagfű virágpora a pollencsapdákban, a hónap közepén pedig már várhatóan mindenhol tüneteket okozó koncentrációban lesz jelen a levegőben. Csúcsát a sokéves tapasztalat alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében éri majd el a koncentráció.

Idén eddig még a tavalyinál is kevesebb volt a csapadék, és már két hőséghullámon is túl vagyunk – ennek megfelelően a parlagfű virágzása késésben van 2011-hez képest. Ha továbbra is kevés lesz a csapadék és ehhez magas hőmérséklet is társul, akkor valószínűsíthető, hogy a tavalyinál alacsonyabb lesz a pollenterhelés.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet 29. heti hivatalos pollen részjelentése alapján a pollenhelyzetet alapvetően az erősen allergén csalánfélék közepes koncentrációja határozza meg, illetve a pázsitfűfélék, libatopfélék és az útifüvek pollenjeinek jellemzően alacsony koncentrációban való légköri jelenléte.

Idén a parlagfű pollenszemeit július első felében még csak szórványosan, egy-egy állomáson észlelték az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Hálózatának adatai alapján.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózata folyamatosan monitorozza a levegő pollenkoncentrációját.

Az alacsony koncentráció (0-9 pollen/m³ /nap) még általában nem okoz tüneteket. A közepes (10-29 pollen/m³) az érzékeny betegeknél már enyhe tüneteket vált ki, a magas kategória (30-99 pollen/m³) már minden betegnél tüneteket okoz, az igen magas kategória (100 pollen/m³ /nap felett) pedig minden parlagfű allergiásnál erős tüneteket vált ki.

A pollen allergiások számát csak becsülni tudjuk, amely mintegy 1,5-2 millió lehet. A pollenallergiások 40-60%-a allergiás a parlagfűre. A parlagfű irtásra irányuló intézkedések valószínűleg csökkentik a légköri pollenkoncentrációt, irtás nélkül még nagyobb lenne a szennyezés.

Néhány jó tanács pollenallergiásoknak:

A parlagfű allergiások augusztus-szeptemberben elsősorban a magas hegyekben tudnak zavartalanul üdülni. Már a horvát tengerpart sem parlagfűmentes. A Földközi tenger vidékeit fel lehet keresni, ugyanis a parlagfű nem él meg a nagyon meleg, száraz területeken.

A szabadságukat itthon töltők is mérsékelhetik tüneteiket, ha megfogadják az alábbi jó tanácsokat:

Az allergiások, ha autóban utaznak, ne nyissanak ablakot, jó, ha az autó pollenszűrésre is alkalmas levegőszűrővel felszerelt.

A parlagfű allergiások virágzási időben ne irtsanak parlagfüvet és nem javasolt leheveredniük a fűre, hiszen földközelben még magasabb a pollenkoncentráció, mint amit a pollencsapdák mérnek.

Magas légköri pollenkoncentráció esetén ajánlott a parlagfű allergiásnak minél kevesebb időt tölteni a szabadban, különösen a 10.00-14.00 óra közötti időszakban. A déli órákban a legmagasabb ugyanis a napi pollenkoncentráció. Szellőztetni éjfél és hajnali négy óra között tanácsos.

A lakásban gyakran kell porszívózni, hasznos a vizes lemosás, felmosás is. A pollenallergiások gyakran mossanak hajat, hogy eltávolítsák a hajra tapadó pollenszemeket, mert azok éjszaka a párnára tapadva és belélegezve okozhatnak problémát. Hasonló okokból ajánljuk a gyakori ruhaváltást is, és a párnahuzat gyakori mosását. A kimosott ruhát a pollenallergiások ne szárítsák a szabadban! A cipőket is tanácsos gyakran letisztítani nedves ruhával, hogy a rátapadt pollenszemeket eltávolítsák!

A pollenallergiásoknak hasznos, ha folyamatosan figyelemmel kísérik az OKI honlapján a pollennaptárt, és ennek megfelelően legalább a virágzás előtt két héttel kezdjék meg a terápiás megelőzést, hogy tüneteik mérséklődjenek a pollenszórás megindulásakor.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy tegyenek meg minden intézkedést, irtsák a gyomnövényeket, különösen a virágzás előtt lévő parlagfüvet.

Gyomos területről bejelentést tehetnek elgyomosodott belterületi magántulajdon és belterületi közterület esetén a települési önkormányzatnak, akik intézkedhetnek.

A külterületek feltérképezése, a szankcionálás a Növény és Talajvédelmi Szolgálat feladata. A gyomos területek tulajdonosai (akár magánszemélyek, akár gazdálkodó egységek, vagy ipari üzemek), akik június 30-ig nem végezték el az első gyommentesítést 20 ezertől – 20 millió forintig bírságolhatóak.

Összeállította: Éberhardtné Berecz Zsuzsanna egészségfejlesztő, ÁNTSZ Kistérségi Intézete

 

Megosztás