Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. A Rákellenes Alapítványt a világ minden részéről összegyűlt vezető kormányzati tisztségviselők, a legjelentősebb rákkutató társaságok és szervezetek vezetői, orvos vezetők, betegképviselő civil szervezetek és az ipar reprezentánsai látták el kézjegyükkel. Ennek emlékére a kongresszus február 4-ét „RÁKELLENES VILÁGNAP” – pá nyilvánította.

A daganatos megbetegedések okozta halálozás a 2. vezető halálok hazánkban a szív érrendszeri megbetegedések után. Figyelemre méltó, hogy rosszindulatú daganatos betegség a második vezető halálok megyénkben is. A rosszindulatú daganatos betegségek megjelenése az életkor előre haladtával folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

A statisztikai elemzések alapján megállapításra került, hogy az országos átlaghoz képest összességében kedvezőbben alakult megyénk helyzete a 2011 évben az újonnan felfedezett és regisztrált rosszindulatú daganatos megbetegedések adatait figyelembe véve.

A férfi lakosság körében az emésztőszervek, a légzőszervek, valamint a melanoma és a bőr egyéb rosszindulatú daganatait diagnosztizálták leggyakrabban, míg a nőknél az emlő, az emésztőszervi, valamint a légzőszervi rosszindulatú kórképeket diagnosztizálták leggyakrabban a rosszindulatú daganatos megbetegedéseken belül.

Említésre méltó az emésztőszervi rosszindulatú daganatos betegségek között a vastagbél-, a végbél-, illetve a gyomor-, daganat fordult elő leggyakrabban.

Nőknél ki kell emelni az emlő rosszindulatú daganatának magas számát, melynek gyógyításában fontos tényező az időben történő felismerés.

Hazánkban és megyénkben is 2002 óta zajlik szervezetten az emlő népegészségügyi szűrővizsgálata a 45-65 éves női lakosság körében 2 éves intervallumban, melynek keretében az érintetteteket név szerint szólítják meg szűrésen való részvételre.

Az életmódunk jelentősen (43%-ban) befolyásolja egészségi állapotunkat!

Mit tehetünk?

• törekedjünk az ideális testsúly elérésére és megtartására

• mozogjunk rendszeresen

• figyeljünk a rendszeres, napi 4-5 alkalommal történő étkezésre,

• fogyasszunk friss zöldséget, gyümölcsöt, étlapunkon gyakran szerepeljen főzelékféle

• naponta fogyasszunk fél liter tejet, tejterméket

• részesítsük előnyben a sovány húsokat és húskészítményeket

• igyunk elegendő folyadékot (csapvíz)

• összességében étrendünk legyen változatos

Figyeljünk testünk jelzéseire!

– ok nélküli fogyás

– megváltozott széklet, vizelet

– makacs köhögés, rekedtség

– nyelési nehézség

– látható szín és nagyságbeli változás szemölcsön, anyajegyen

– nem gyógyuló sérülés

– szokatlan vérzés, váladék

– tapintható duzzanat

Felelősséggel magunkért és egymásért!

Készítette: KEM KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Egészségfejlesztési Osztálya

 

 

Megosztás