Slider

Üdvözöljük Környén!

2851 – Környe, Alkotmány u. 2. | telefon: 34/573-100 | kapcsolat: info@kornye.hu

A farsang vízkereszttől, január 6-ától húshagyó keddig tart, hamvazó szerda pedig a 40 napig tartó nagyböjt első napja. A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén ez „a farsang farka”. A farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap a nagy mulatságok ideje, egyben télbúcsúztató is – mesélt február 21-én Pekár Zita óvodavezető a Vackor Óvoda és Bölcsőde tornatermében az intézmény első közös maskarás mulatságának kezdetén.

Bár a programot a Márton napi felvonuláshoz hasonlóan szabadtérre tervezték, a rendkívül szeles időjárás miatt maradtak az óvoda falai között, s végül ott is fergeteges hangulat kerekedett. A gyerekek pár nappal korábban a Művelődési Házban Kelemen Petra Piroska, Vikor Eszter, Jakab András és Horváth Sándor előadásában már láthatták Koncz király és Cibere vajda meséjét, így ismerősen csengett számukra a történet a hadakozásukról, hiszen Koncz király a húsos, zsíros ételeket jelképezi, amit a farsangi időszakban lehet fogyasztani, Cibere vajda neve viszont a böjti, húsmentes ételt jelenti. De ma még mulatozhatunk egy jót és a felvonulás után ehetünk finom fánkot – folytatta az óvodavezető, majd következett a vidám, színes maskarás kavalkád, azt követően pedig az ígért farsangi vendéglátás.

A farsangi időszakot a Vackor Óvoda és Bölcsőde apróságai már hosszú esztendők óta hamvazószerdán zárják, amikor a kiszebáb elégetésével űzik el a telet. Idén – szintén az előre jelzett kedvezőtlen szeles, esős időjárás miatt – egy nappal korábban gyülekeztek az udvaron, s készültek a tél elzavarására, amely nem bánt bőkezűen a hóval, de biztos, ami biztos, a kis vackorosok elzavarták. Mindenféle zajkeltő eszközzel gyülekeztek kellő távolságra a kiszebáb körül, s miközben az lángra kapott, a gyerekek skandálták a télűző rigmusokat: „Jöjjön a tavasz, vesszen a tél!”, s hogy „Maskarások, bolondok, rázzátok a kolompot! Takarodjon el a tél, örvendezzen, aki él!”

 

Megosztás